Cum cultivăm stima de sine la copiii cu AUTISM?

Când vorbim despre stima de sine vorbim despre încrederea în propriile forțe interioare și exterioare. Foarte mulți copii de astăzi, datorită faptului că sunt crescuți de părinți hiperprotectori, care nu-i lasă să exploreze suficient pentru a se dezvolta ci mai degrabă fac ei totul în locul lor toate activitățile (crezând astfel că-i ajută) ajung să nu aibă încredre în ei, să se vadă incapabili de a face față multor situații prin care trebuie să treacă, ei bine,  asta înseamnă că au o stimă de sine scăzută. Când vorbim de copiii cu autism vorbim și de o altă cauză a lipse stimei asociată cu cele clasice ale copilului tipic. Este ușor observabil la copiii cu autism, cel puțin la începutul programului de recuperare, că ei nu sunt conștienți de propria persoană, de valorile lor care pot fi împărtășite cu ceilalți de cele mai multe ori comportându-se ca și cum ei n-ar conta.

Pentru a putea înțelege un copil cu autism este important să parcurgem jumătate din drum spre el , iar el , motivat și ajutat de de noi, va parcurge cealaltă jumătate de drum și astfel ne vom intersecta lumile. Altfel spus, va trebui să ajutăm copilul să se conștietizeze pe sine, să-i creștem stima de sine care va influența mai apoi puternic realțiile interpersonale(tocmai cele care sunt foarte deficitare din diagnostic), comportamentul și învățarea.

Copilul cu autism nu va dezvolta această stimă de sine fără ajutorul celor apropaiați care să-i confirme calitățile, deoarece , datorită lipsei de interes în relaționarea cu colegii lor tipici și a lipsei abilităților corecte de limbaj si socializare nu-și găsesc locul în grupurile de copii sau nu sunt evaluați la adevărata lor valoare pentru că nu știu/pot să o arate celorlalti.

Iată câteva idei pentru a crește stima de sine a copilului dvs.:

  • Pentru a vă ajuta copilul să dezvolte o stimă de sine sănătoasă, asigurați-vă că recunoașteți punctele forte și abilitățile copilului dumneavoastră, încurajați-l!

De prea multe ori, copiilor din spectrul autismului li se amintește (intenționat sau nu) de toate lucrurile pe care nu le pot face( nu poti trece strada singur, nu poți să tai acest cub, nu poti…, nu poti… mulți de nu…) Ei bine toate aceste afirmații sunt luate adliteram de către copilul cu autism, el nu înțelege că vă referiți strict la momentul acela în care el nu stie sau poate face ceva ci transferă acest lucru mai modul general, asta îl face să creadă că nu este capabil de nimic bun. Ca să ajutați copilul dvs căutați lucruri, cât sau mari, pe care copilul dvs. le poate face și, atunci când copilul dvs. depășește o provocare anterioară, sărbătoriți progresul copilului dumneavoastră ca și cum ați câștigat la loto. Asta îl va face pe copil să-și dorească să multiplice ce a făcut și să creadă că pate și el și va mai incerca si alte lucruri pentru că acum crde în el. Cu toate acestea, nu exagerati cu laudele fără să aveți un motiv. Copiii nu se dezvoltă sănătos dacă beneficiază de laude false. Indiferent cât de afectat este copilul dumneavoastră de Tulburarea Spectrului Autist (TSA), copilul dumneavoastră are multe, multe calități de lăudat fără a exagera realizările. Ăl puteți ajuta punându-l în situații unde el poate fi de folos, cum ar fi îndrumarea unui copil mai mic, asta ăl va responsabiliza și îl va face să înțeleagă concret că poate, știe și asta duce la o creștere a stimei de sine sănătoaă.

  • Asigurați-vă că copilul dumneavoastră știe că există persoane cărora le pasă de el sau de ea.!

Liniștește-ți copilul de dragostea ta necondiționată și scoate în evidență că mai sunt persoane care-l iubesc: alte rude, vecini și prieteni, etc. Oferiți argumnete/exemple concrete de momente în care altcineva l-a ajutat sau a fost prietenos cu el.

  • Învață-l pe copilul tău cum să răspundă atunci când o altă persoană este prietenos!

Copii cu autism în general sunt deficienți în a înțelege  puctul altuia de vedere, emoția altuia iar acest lucru poate părea indiferență deși nu e. Ei pur si simplu cred că toți ceilalți simt cum simt ei. Ei bine aici intervine rolul părintelui sa terapeutului,   fără a fi critic  cu copilul tău, asigură-te că copilul tău înțelege că și alte persoane vor să li se ofere atenția lui, astfel se crește prietenia.

  • Învață-i copilului strategii de coping. Strategiile de coping includ împărtășirea, gestionarea furiei, rezolvarea conflictelor și gestionarea stresului.         

 Foarte des copii cu autism datorită faptului că au deficiențe de comunicare si nu știu cum să rezolve un conflic apărut la joacă sau în colectivitate ajung să dezvolte crize de furie, frustrare.  În perioadele de dezamăgire sau criză, stima de sine slăbită poate fi întărită dacă îi anunți pe copilul tău că dragostea și sprijinul tău rămân neschimbate. Când criza a trecut, vă puteți ajuta copilul să reflecteze la ceea ce nu a funcționat bine și cu ce poate îlnocui criza(exprimarea nevoii, dezacordului,comunicarea punctului lui de vedere, exprimarea nemulțumirii etc).  Data viitoare când apare o criză, copilul dumneavoastră poate folosi cunoștințele acumulate și va ști să depășească momentul fără  a mai dezvolta

  •  Fii exemplu pentru copilul tău!

Este la fel de util pentru copilul tău să vadă cum te descurci tu cu dezamăgirea.   Verificați cum vă simțiți și urmăriți-vă exprimând un plan de acțiune pentru cum să vă îmbunătățiți data viitoare sau cum să vă faceți să vă simțiți mai bine. Laudă-te pentru că ai încercat și nu ai renunțat chiar și atunci când nu a ieși din prima, asta îl va face pe copil să creadă în ce spui.

Cum ajutăm copilul cu o stimă de sine  supraevaluată(supraumflată)?

Așa cum există copii care au o stimă de sine scăzută sunt și copii care fie din diagnostic(nu înțeleg exact acest concept) există și copii cu stimă de sine supraevaluată (supraumflată). Acest lucru poate fi din diagnostic sau  din educația care a excelat de laude nejustificate.  Adesea, o stimă de sine supraumflată la un individ din spectrul autismului poate fi explicată prin dificultăți în a înțelege, a-i păsa de  perspectiva altei persoane. Este posibil ca persoanele din spectru să nu observe realizările sau punctele forte ale altei persoane.

Iată cțteva idei de temperare a stimei de sine supraumflate:

  • Ajută-ți copilul să aprecieze talentele altora recunoscând realizarea unui frate în fața copilului tău din spectru.

Dacă copilul tău reacționează vorbind despre el însuși, când tocai ați fost invitați la celebrarea rezultatului unui alt copil  spune-i că și tu ești mândru de el,  dar că este momentul să sărbătorești succesul celuilalt copil.

  • Oferiți un mediu structurat. 

Uneori nevoia de auto-lingușire vine dintr-o teamă de necunoscut. Copilul dvs. se poate motiva singur în efortul de a se convinge că poate trece prin ceva.

  • Asigurați-vă că lauda pe care o oferiți copilului dvs. nu este exagerată, este în concordanță

cu rezultatul obținut

  • Indicați exemple din viața reală, cărți sau televiziune, în care cineva a acționat egoist sau auto-important și a atras o reacție negativă. Discutați despre modul în care comportamentul individului a afectat comportamentul altora și, în cele din urmă, l-a împiedicat pe individ să obțină un obiectiv dorit.

Dacă ai tot încercat să dezvolți o stimă de sine sănătoasă și nu reușești nu trebuie să disperi. Uneori ne putem simți depășiți și poate fi necesar să consultați un psiholog  pentru ajutor în îmbunătățirea stimei de sine a copilului dvs.  Psihologii sau consilierii școlari privați au pregătire specifică în acest domeniu și sunt o resursă excelentă pentru dvs. și familia dumneavoastră.

Nu uita când copilul merge deja în colectivitate, a atins un nivel de înțelegere a relațiilor interumane să rogi specilaistul care lucrează cu el să lucreze și la stima de sine a copilului.

Stima de sine este pașaportul lui pentru o viață independentă echilibrată și reușită!

Fragment din carte în curs de apariție:

FERESTRE CĂTRE AUTISM  Psih Sanda Gligu

www.autismartaadhd.ro

#autism #selfetymautisticchildren #stimadesineautism #copiistimadesine #stimadesinesănătoasă

Shopping Cart