JOCURILE VIDEO și SĂNĂTATEA COPIILOR- ADHD

De ce unii copii cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție(ADHD) par atât de atrași de jocurile video? Mulți părinți reclamă un comportament impulsiv/agresiv al copiilor atunci cand sunt întrerupți sau opriți din jocurile video.  Poate declanșa jocul video inatenția sau furia, comportmanete specifice ADHD? Care este legătura dintre jocurile video și ADHD?

CE SPUN CERCETĂRILE?În primul rând, nu există dovezi că jocurile video pot cauza ADHD, însă,  jocurile video amplifică simptomele specificeADHD.Un studiu amplu din Norvegia care, timp de câțiva ani, a urmărit obiceiurile de joc ale copiilor, începând cu vârsta de 6 ani, a constatat că cei care aveau mai multe simptome  tindeau să se joace mai mult pe măsură ce inaintau în vârstă creând o mai mare dependență decât altor copii. Cercetătorii au mai multe idei despre motivul pentru care jocurile video ar putea avea o atracție atât de puternică asupra unor copii și tineri cu ADHD. Mulți părinți stiu că atunci când întrerup brusc un copil/adolescent de la jocurile video acesta devine adesea de necontrolat, furios si poate chiar escalada violența. Ei bine cercetările în care a fost scanat creierul unui astfel de copil/adolescent  care s-a jucat timp de o lună atât în timp ce se juca un joc video cât si atunci când se abținea. Analiza a arătat că jocurile video producea impulsuri electrice anormale în creier, la nivelul lobului temporal stâng, o zonă asociată cu violența.  Imagistica a relevat că cele două momente în care erau prezentate creierul in timpul jocului și în timpul abstinenței arătau ca și cum ar fi creierele a două persoane diferite. De ce sunt atât de atrași copii de jocurile video și mai mult cei cu ADHD?CE ȘI CUM STIMULEAZĂ JOCURILE VIDEO Jocurile video oferă recompense instantanee, sunt în general ritm rapid și sunt vizual interesante. Jocurile ar putea fi un mod prin care copilul să-și stăpânească o abilitate în propriile condiții, să scape de realitate și să se simtă mai bine cu sine.RELAȚIONAREA SOCIALĂ ȘI ADHDCopii cu ADHD au uneori probleme la formarea relațiilor de prietenie. Își doresc foarte mult să relaționeze dar felul lor de a se comporta cu ceilalti, adică:  nerespectarea regulilor, incercarea de a impune celorlalti propria viziune/regulă, instabilitatea, modul de iritabilitate și ieșiri nervoase  îi fac cel mai desea să fie evitați, marginalizati.  Jocurile online le permit o modalitate de a-și face prieteni fără să fie respinși, contraziși și asta îi satisface enorm.

HIPERFOCUSARE

 Aceasta este capacitatea de a te concentra asupra lucrurilor care sunt plăcute sau interesante. Poate fi un simptom distinctiv al ADHD la unii oameni. Copilul dvs. poate fi atât de fixat de joc, încât nici măcar nu vă poate auzi strigându-i numele.

AU JOCURILE VIDEO ȘI AVANTAJE?

Pentru copii cu ADHD jocurile online pot fi mai mult decât recreere. Jocurile îi pot ajuta să-și dezvolte abilități importante care de stă dată îi pot ajuta să se deosebească pozitiv față de copii lor. 

Dintre cele mai importante abilități dezvoltate de jocurile video amintim:

 • Abilități vizual-spațiale
 • Coordonarea mână-ochi
 • Strategie și rezolvarea problemelor
 • Planificarea, secvențierea și prioritizarea
 • Colaborare și muncă în echipă
 • Gestionarea  timpului

Când copilul dvs. se joacă, în primul rând  asigurați-vă că jocurile sunt potrivite pentru vârsta lor. Unele jocuri destinate copiilor mai mari sau adulților pot fi prea violente sau pot avea conținut sexual. Categoriile de evaluare variază de la E (toată lumea) la AO (numai adulți – 18 ani și peste). O alegere bună poate include jocuri  de puzzle, asocieri logice când copilul este mic apoi creșteti la accesarea jocurilor care necesită găsirea de materiale pentru a construi adăposturi virtuale sau căruțe și alte dispozitive pentru a transporta personaje la destinația lor.  Copiii își pot  astfel perfecționa planificarea organizațională de care au nevoie la achizitiile școlare, își pot ascuți memoria de lucru și pot prelua alte abilități valoroase care le pot lipsi dar important este și timpul de joc.

AVERTISMNTE

Unii copii cu ADHD pot petrece prea mult timp în fața jocurilor video. Colaborați cu copilul dvs. pentru a conveni asupra regulilor cu privire la cât timp și când se pot juca. De asemenea, aveți grijă că jocurile video nu înlocuiesc alte activități pe care ar trebui să le aibă copiii, cum ar fi interacțiunile sociale, timpul cu familia, activitatea fizică

etc. Asigurați-vă că temele și treburile casnice sunt făcute înainte de a ridica controlerul sau tableta.

Semnele care ne arată că jocurile video  au devenit dușmanul sănătății copilului tău:

 • Dezvoltă crize atunci când trebuie să termine jocul
 • Atunci când pierde devine impulsivi
 • Adoarme greu sau stă treaz cerând voie la jocuri
 • Minte atunci când este întrebat de câtă vreme joacă sau că nu are teme să rească timpul de joc

Jocurile eliberează  în creier dopamină , aceeași substanță chimică pentru  creier care dau și dependența  de lucruri precum  alcoolul sau alte droguri.

Semnele obiceiurilor de joc ale copilului dvs.  care pot fi  foarte dăunătoare:

 1. Petrece mai puțin timp cu familia și prietenii și mai mult timp singur cu jocul
 2. Este extrem de tensionat, impusiv
 3. Vorbește aproape tot timpul despre jocuri
 4. Îi scade randamentul școlar, are note proaste
 5. Își pierde treptat interesul pentru alte activități care cândva îl făceau fericit

Când ultimele semne au devenit problematice atunci este timpul să vă adresați unui psiholog sau unui psihiatru pentru că altfeel, cu cât creierul rămâne în acea stare cu atât el devine mai dependent și redresarea lui extrem de dificilă.

Vă așteptăm cu drag în centrele ARTAADHD, specialiștii noștri vă pot ajuta cu drag cu evaluarea psihologică a copilul și alcătuind unde este cazul un plan de intervenție terapeutică pentru a redirija comportamental copilul.

Nu ezitați să ne contactați pentru evaluări la tel sau Whatsapp  0723361199

Psiholog Sanda Gligu

#ADHD #adicțiejocvideo #jocurivideocopii #dependențadecalculatorcopii #ADHDjocuri #comportamentADHD

SURSE:

ADDitude : „Neuroștiința creierului ADHD”, „The Good, the Bad, and the Ugly of Hyperfocus”, „Video și jocuri pe computer pentru copii aprobate de ADDitude”.

Asociația cu tulburări de deficit de atenție: „ADHD: faptele”.

Psihiatrie europeană pentru copii și adolescenți : „Simptomele psihiatrice și jocurile petrecute în timp în copilărie: asociații transversale și efecte longitudinale”.

Child Mind Institute: „Jocurile video cauzează ADHD?”

Undersposed.Org: „Video: argumente pro și contra jocurilor video pentru copii cu ADHD”, „Copiii cu ADHD pot fi uneori hiperfocați?”

Elaine Taylor-Klaus, antrenor ADHD și CEO al ImpactADHD.com

Entertainment Software Association „Ghid de evaluare”.

FDA: „FDA permite comercializarea primelor terapii digitale bazate pe jocuri pentru a îmbunătăți funcția de atenție la copiii cu ADHD.”

YouTube: „Primul joc video cu prescripție aprobat de FDA: EndeavorRX (Trailer)”, Sean Hollister.

Psihologie astăzi : „FDA aprobă jocul video ca tratament ADHD”.

Henry Ford Health System: „Poți fi dependent de jocurile video?”

Shopping Cart