5 SEMNE CARE ARATĂ CĂ UN COPIL ARE NEVOIE DE TERAPIE LOGOPEDICĂ

Cum știu că am nevoie de logoped pentru copilul meu?

Ești îngrijorat  întrucât copilul tău ar putea avea probleme în comunicare? Poate că nu folosește limbajul ca formă de comunicare sau nu folosește atât de multe cuvinte pe care le simți că ar trebui să le folosească la vârsta lui, sau poate alți copii nu îl înțeleg adesea ce încearcă să comunice. Dacă observați semne ca acestea, copilul dvs. ar putea avea o tulburare de vorbire sau de limbaj.

În rândul copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 17 ani cu su fără o tulburare de dezvoltare întâlnim adesea o tulburare de vorbire.

Problemele vorbirii și limbajului sunt diferite, dar adesea cele două se intersectează. Vorbirea implică exprimarea verbală și formarea de sunete și cuvinte, în timp ce limbajul cuprinde procesul mai larg de înțelegere a altor persoane și de a fi înțeles prin comunicare verbală și non-verbală. 

Un copil cu o problemă de vorbire poate avea dificultăți să scoată/emită  anumite sunete și să pronunțe cuvinte, în timp ce un copil cu o problemă de limbaj ar putea pronunța totul corect, dar poate avea probleme să formeze propoziții/fraze  pentru a exprima idei.

Este important pentru părinți să se educe atât despre vorbirea cât și despre dezvoltarea limbajului și să fie atenți la semnele unei probleme, în special în primii ani ai copilului lor. 

Iată câteva lucruri de care trebuie să aveți grijă, ceea ce ar putea indica faptul că copilul dvs. are probleme cu dobândirea vorbirii și / sau a limbajului

1. Nu emite sunete, silabe până  la vârsta de 4-7 luni(ba-ba; ma-ma; la, la; ta-ta; brrr etc sau nu emite suete separate, a, e, i, m, b etc)).  Un bebeluș care pare ciudat de liniștit și care nu experimentează sunetele prin balbotare ar putea arăta semne ale unei tulburări de limbaj .     

 2. Lipsa gesticulării. Dacă copilul dvs. nu se exprimă făcând gesturi precum arătarea și fluturarea (sau face foarte puține gesturi) la vârsta de 7-12 luni, aceasta ar putea fi un alt indiciu al unei posibile tulburări de limbaj

3. Probleme cu înțelegerea solicitării verbale. Copiii cu vârste cuprinse între 12 și 24 de luni ar trebui să fie capabili să înțeleagă solicitări simple.   Dacă fiul sau fiica dvs. nu par să înțeleagă instrucțiunile dvs., el sau ea ar putea avea o problemă de dezvoltare a limbajului.

4. Nu comunică cu  propoziții. În jurul vârstei de 1,5 și 2 ani, copiii ar trebui să înceapă să asocieze  cuvinte pentru a forma propoziții. Dacă copilul tău se  chinuie  să facă propoziții, acesta ar putea fi un motiv bun pentru a o evaluare  pentru a vedea dacă nu este o  tulburare de limbaj. 

5. Probleme cu anumite sunete. Copiii cu tulburări de vorbire ar putea avea probleme de pronunție  sunete p, b, m, h și w în cuvinte, de cele mai multe ori, de la 1 la 2 ani și / sau probleme care pronunță k, g, f, t, d și n din 2 – 3 ani.

Comunicarea lor ar putea părea, în general neclară și greu de înțeles când au vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, de regulă doar cei din mediul familial le recunosc cuvintele pentru că ele nu sunt pronunțate corect/ inteligibil.

Dacă copilul dumneavoastră arată oricare dintre aceste semne sau pare să aibă alte probleme de vorbire și / sau limbă, cel mai bine este să solicitați ajutor cât mai curând posibil. La micuți pași, logopedii noștri pediatrici  pot ajuta copiii de toate vârstele cu diverse tulburări de vorbire și limbaj – inclusiv articulația, fluența și tulburările de limbaj, precum și provocări generale de comunicare. 

Psiholog Logoped Sanda Gligu

Oferim cel mai înalt nivel de servicii de terapie logopedică individualizate pentru a ajuta pacienții noștri să-și îmbunătățească comunicarea cu ajutorul limbajului verbal. 

Dacă doriți să aflați mai multe, luați  legătura cu noi astăzi prin apel la 0723361199 

sau email office@autismartaadhd.ro

#logoped #evaluarelogopedică #terapielogopedica #limbaj #tulburarelimbaj #logopediespecială #logopedautism

Shopping Cart