10 MOTIVE PENTRU TERAPIA CU CÂINI ÎN AUTISM
Terapia canina este o forma de terapie complementara care aduce beneficii majore in recuperarea copiilor cu #autism. Principalele beneficii ale terapiei canine la persoanele cu autism sunt: deschiderea si relationarea sociala, echilibru emotional, diminuarea stereotipiilor comportamentale, cresterea gradului de autonomie, cresterea stimei de sine care ajuta ulterior la cresterea numarului de achizitii pe toate palierele de dezvoltare psihologica.
Cum îi ajută câinii copiii cu #autism
Un câine a fost mult timp considerat „cel mai bun prieten al omului”. Dragostea necondiționată a unui câine, lipsa judecății și credincioșia au adesea inspirat un parteneriat care aduce multe beneficii atât vieții umane cât și caninului. O funcție principală a câinelui de terapie este de a ajuta oamenii emoțional, iar beneficiile fizice pot rezulta din creșterea moralului și încurajarea sarcinilor de auto-îngrijire. (Este important să înțelegeți că un câine de terapie nu este un câine de ajutor sau un câine de serviciu ci este un prieten gata oricînd să intervină cînd stie ca prietenul lui are nevoie de asta). Câinii de terapie folosesc instinctele lor sociale și au învățat aptitudinile sociale pentru a aduce oamenilor beneficii emoționale și intervenții senzoriale. În cazul în care multe familii descoperă că există un ajutor limitat, adesea nesatisfăcător, pentru a dezvolta socializarea la copilul lor cu autism (sau pentru tânărul adult), utilizarea cu succes a câinilor de terapie le oferă răspunsuri terapeutice foarte necesare și imediate. Câinii iubesc modelele, structura, repetiția și secvențele, care funcționează bine cu o minte autistă. #Andrew #Preston, un renumit antrenor de câini, crescător și caninist comportamental care trăiește în Marea Britanie, crede că există o mulțime de beneficii pentru copiii diagnosticați cu tulburare de spectru autism (TSA) în a avea un câine de terapie.
10 MOTIVE pentru care câinii de terapie pot fi tovarăși excelenți pentru un copil cu autism:
1. Dezvoltarea abilităților de socializare
Prezența unui câine de terapie va motiva un copil să se alăture altora și să se angajeze mai mult în activitățile de grup. Câinele de terapie îi vor atrage atenția și vor ajuta să distragă atenția de la comportamentele negative.
2. Calmare în timpul crizelor
Copiii autiști sunt supuși uneori unor izbucniri emoționale. Câinii de terapie sunt învățați să răspundă la crizele unui copil prin lins sau sprijinindu-se de copil, calmându-l și liniștiindu-l cu bunătate.
3. Jocurile „senzoriale”
Un caine de terapie este învatat să joace un numar de jocuri care ajuta la o dieta sanatoasa „dieta senzoriala”. Jocurile promovează presiunea profundă, propriocepția, vestibularul, abilitățile motorii fine și activitățile de vorbire.
4. Redă senzația de siguranța în momente de anxietate
Un câine de terapie este învățat să se aplece și să încolăcească blând asupra copiilor, exercitând o presiune profundă asupra anxietății lor. Aceeași tehnică poate contribui, de asemenea, la obținerea unui somn mai liniștit și mai bun.
5. Încredere
Un câine de terapie este deosebit de util pentru a încuraja copilul să iasă afară, să se implice într-un joc sau să petreacă timp alergând.
6. Âmbunătățește sănătatea cognitivă și emoțională
Un câine de terapie necesită îngrijire iubitoare și, astfel, poate promova sentimente pozitive de dragoste și îngrijire din partea partenerului lui- copilul. Acești canini sunt învățați să se bucure de faptul că sunt atinși, îmbrățișați și pot suporta agreusiuni din partea copiilor fără să reactioneze din contră ei vor contiuna totul ca un joc.
7. Aptitudini vocale
Probabil cel mai semnificativ și evident avantaj este impactul pe care un câine de terapie îl poate avea în promovarea vorbirii. Copiii nonverbali și mutele elective vor crește vorbirea atunci când câinele de terapie este prezent.
8. Dezvoltarea abilităților generale
Odată ce problemele senzoriale sunt reduse prin lucrul cu câinele de terapie, atunci dezvoltarea abilităților suplimentare va crește.
9. Comportamentul
Mulți copii autiști manifestă mișcări și comportamente repetitive, cum ar fi rotirea înainte și înapoi, fluturatul mținilor, miscatul degetelor in dreptul ochilor etc. În unele cazuri, aceste maniere pot deveni foarte puternice și pot dura perioade prelungite de timp ceea ce duce la o slabă functionare a copilului. Cu un câine de terapie loial și bine instruit unii copii cu autism primesc îmbratisari canine si acestea i fac sa petrecă mai puțin timp centrați pe mișcări repetitive fiind angrenați în joc. Câinii de terapie pot fi chiar instruiți să recunoască debutul acestor episoade și să întrerupă copilul.Unul dintre beneficiile cele mai satisfăcătoare ale unui câine terapeut este capacitatea câinelui de a se lega rapid cu un copil. În acest fel, copilul âși face un prieten, iar câinele va începe să umple vidul sau sentimentele de singurătate fără să judece.
10. Schimbarea vieții
Câinii și-au câștigat statutul de „cel mai bun prieten” din cauza abilității lor de a înțelege dorințele și nevoile emoționale ale stăpânului lor. Se pare că și câinii de terapie pot forma, de asemenea, acest tip de legătură emoțională profundă cu copiii autiști – o legătură care depășește capacitatea copilului de a se exprima verbal. Exista dovezi ca între câine și copii cu autism poate fi o formă de comunicare diferita si specială”unii copii cu autism pot ințelege ce gîndesc și simt animalele deoarece, asemenea lor nici ei nu se pot baza pe imbaj ca formă de comunicare. Lumea lor constă in imagini, sunete, miros, gust și simt tactil”
Psh. Sanda Gligu
Bibliografie: Temple Granden/Animal in Translations;
www.TeraphyAnimals.uk
www.caninejournal.com