CUM FUNCȚIONEAZĂ MEMORIA ÎN AUTISM?

CUM FUNCȚIONEAZĂ MEMORIA ÎN AUTISM?

Copiii cu autism în general folosesc memoria diferit. Înțelegerea modului în care gândește copilului cu autism ne ajută să-l putem aborda conform potențialului real și să mulăm toate cunoștințele pe care le împlementăm prin educație pe acest mod al lui de a gândi.
Parte din comportamentele stereotipe ale persoanelor cu autism sugerează că ei nu folosesc un anumit tip de memorie în același mod în care o facem noi, toți ceilalti, persoanele tipice.
Majoritatea copiilor cu autism au dificultăți sociale, de învățare, de comunicare și intelectuale.
Proporția ridicată de copii din spectrul autismului reprezintă o provocare evidentă pentru profesori și mediul de învățare. O modalitate prin care putem să ajutăm persoanele implicate în educarea copiilor cu autism, respectiv cadrele didactice, este de a-i ajuta să cunoască modul în care acești copii înțeleg lumea și învață, adică ce este în spatele acelui,,diferit,,.

Cum funcționează memoria

Pentru a înțelege ceea ce suspectăm, până acum, despre modul în care unii copii cu autism percep lumea, trebuie să examinăm modul în care ne folosim memoria episodică autobiografică – banca de experiențe pe care le-am stocat în memorie.
Această bancă de experiențe ne spune cum să ne comportăm în orice situație. Ne spune ce am făcut în trecut, situații potrivite, unde și când s-au întâmplat evenimentele, cum ne-am simțit la momentul respectiv și cum ne-am descurcat. Acestea sunt imaginile în timp și loc ale istoriei vieții noastre.
Folosim această bancă de memorie pentru a interpreta situații noi. Amintirile ne ajută să decidem cum să acționăm social sau funcțional, să ne imaginăm cum s-ar putea simți cineva și la ce să ne așteptăm în viitor. Ele ne ajută să ne transferăm comportamentele în situații noi și să ajustăm modul în care ne comportăm și gândim în funcție de context. Se pare că facem aceste lucruri inconstient . Nu trebuie să planificăm conștient cum vom acționa în majoritatea situațiilor noi. Cu alte cuvinte, modificăm sau adaptăm automat experiențele stocate pentru a se potrivi oricând situației în care ne aflăm.

Teorii despre cum funcționează memoria în autism

Comportamentele stereotipe ale indivizilor cu autism sugerează că nu își folosesc banca de experiențe în mod spontan și automat în aceste moduri.
Cercetările emergente susțin acest lucru. Acestea sugerează că persoanele din spectrul autismului nu reușesc să reflecteze asupra unor experiențe specifice, să deducă din ele sau să recunoască legăturile dintre ele.
Acest lucru ar duce apoi la modificarea dificultăților experiențelor stocate pentru a fi utilizate ulterior pentru a interpreta alte situații de zi cu zi.
În schimb, pot învăța experiențe și le pot păstra într-un mod mai fix. Persoanele din spectrul autismului, în funcție de gradul de afecatre, pot avea dificultăți în adaptarea a ceea ce au învățat la schimbările de context. Este posibil să le fie mai greu să prezică, să anticipeze sau să gândească flexibil și să schimbe modul în care vor acționa așa cum facem noi.
În același timp, ei pot fi capabili să învețe și să-și amintească fapte și relații specifice, precise și rigide – cum ar fi asocieri între nume, simboluri și semnificații(un copil își amintește mărci de mașini și unde le-a văzut exact, un anumit traseu sau numărul de bețe de chibrit consumate de noi si stocate în cutie dar nu-și amintește să se spele pe mâini după ce merge la toaletă sau cum să inchidă masturii de la o haină)
Experiențele stocate rigid limitează capacitatea de a învăța și de a face față situațiilor sociale dinamice. Deci, persoanele care stochează amintirile în acest fel pot avea mai multe șanse să reacționeze excesiv emoțional și să arate probleme de atenție.
De asemenea, ar putea avea dificultăți în a-și lega cunoștințele cu experiențiale și să le exprime prin limbaj.

Modul în care predarea ar putea aborda acest lucru

Memoria episodică este stimulată atunci când sunteți expus la informații vizuale. Persoanele cu autism au uneori performanțe mai bune atunci când li se oferă sarcini vizuale.
O modalitate de a stimula memoria episodică ar putea fi prin utilizarea instrucțiunilor video cu acesti copii. Folositi videoclipurile pentru a demonstra noi cunoștințe și abilități în diferite contexte particularizând. Instrucțiunile video pot ajuta copiii cu autism să dobândească abilități sociale, pot învăța învăța mai ușor abilități funcționale și le pot transfera și generaliza. Videoclipurile pot ajuta participanții să-și amintească experiențele similare din trecut, să spună ce au făcut și cum s-au descurcat și să decidă cum ar acționa în situații necunoscute. Deasemenea terapia narativă (povestitul) ajută persoanele cu autism să facă față problemelor sociale și emoționale. Această terapie se bazează pe situații imaginare din viața reală și povestite secvențial copiilor cu autism. Copiii sunt învățați să analizeze activ un episod de zi cu zi și să construiască povești alternative în jurul acestuia, cu ei înșiși ca protagonist. Ei învață astfel să vizualizeze situația și să-și imagineze că se schimbă.
Mulți copii cu autism au adesea dificultăți în înțelegerea citirii. Predarea folosind strategiile ajută si la îmbunătățirea înțelegerii cititului dacă initial însoțim cuvintele de imagini/ actiuni. Aceasta vizează în mod direct capacitatea unui copil de a-și imagina. În timp ce citește o poveste, de exemplu, unui copil i se spune să noteze modul în care se simt anumite personaje și să prezică ce ar putea face în continuare, precum și să își imagineze cum s-ar putea simți ceilalți. Si astel vizualizând a îi jutăm formeze experiențe imaginare ale textului. Îi învățăm în mod explicit să creeze imagini mentale cu ceea ce citesc, strategii de înțelegere și, de asemenea, să se autoregleze și să rezume.
S-a demonstrat că acest tip de intervenție de lectură pentru elevii cu autism îmbunătățește legăturile dintre zonele verbale și imagistice ale creierului.
Cunoștințele noastre despre modul în care indivizii cu tulburări de spectru autist cunosc și învață au crescut exponențial în ultimele două decenii. Profesorii au nevoie să cunoască modul lor de a gandi și să folosească apoi aceste strategii la clasă.
Până atunci tu, cel mai interesat de dezvoltarae copilului tău, tu, părinte special, fă primii pași și sigur vei culege rezultatele din zâmbetul copilului tău, care va înțelege la fel ca tine lumea în care trăiește!

Fragment din carte în lucru:
FERESTRE CĂTRE AUTISM Psih Sanda Gligu

www.autismartaadhd.ro

#dificultățideînvățareautism #cumcitesteautism #memoriaînautism #gandireaautism #educatieautism #scoalaautism #psihologSandaGligu

#autism  #citit #scris #învățareaînautism  

Shopping Cart