Cum percep prietenia persoanele cu autism?

De ce, in general, persoanelor cu autism le este dificil să lege și mențină prietenii ?Interacțiunile sociale pot fi derutante pentru persoanele cu autism. Ei pot deveni cu ușurință copleșiti sau frustrată atunci când încearcă să dezvolte și să mențină prietenii. A-și face prieteni poate fi înfricoșător, confuz și să provoace anxietate pentru copii si tinerii cu autism. Există diverse motive pentru care persoanelor cu autism le poate fi dificil să facă și să mențină prietenii.

Iată câteva idei care să te ajute să înțelegi mai bine de ce reactionează social așa si cum să poti sprijini tu interacțiunea.
 Nu știu ce si cum să comunice într-un context social S-ar putea să nu știe ce să spună sau cum să spună ce vrea de la tine sau ce-și dorește, uneori poate să fie retras, alteori agasant. Conversația poate părea un câmp minat, dificil, pentru copiii și tinerii cu autism. Inițierea conversației (găsirea lucrurilor de spus) este, în general , pentru ei o adevarată provocare. Chiar dacă le-ar plăcea să vorbească despre un anumit interes, pot fi prea îngrijorați pentru a face acest lucru sau, pot fi nesiguri dacă cealaltă persoană este implicată în conversație. Când oamenii se simt deosebit de anxioși, pot uita cuvintele sau uita cu totul ceea ce vor să spună. Acest lucru este mai accentuat pentru unii oameni din spectru.
✅ Au dificultăți de interacțiune pentru că, s-ar putea să se chinuie să înțeleagă limbajul corpului, expresiile faciale și gesturile partenerului, iar asta îi poate stressa, obosi.
Este posibil să nu realizeze că, atunci când tu încerci să te apropii de el, înseamnă că ti-ai dori să interactionati si că ai devenit prietenos. De asemenea, le poate fi greu să înțeleagă de ce oamenii se comportă prietenos cu ei, dar limbajul corpului sau gesturile folosite cu alte persoane sunt diferite. Multor persoane cu autism le poate fi greu să deosebească un prieten fals de un prieten adevărat, ei vor trata, in general pe toți la fel, pot spune că toți le sunt prieteni, cand de fapt, unii sunt prieteni, altii sunt colegi si altii doar se pot preface si ii pot păcăli, se pot camufla in prieteni ca mai apoi să se folosească de ai sau să fie ironici.
✅ Pot deveni deosebit de anxioși în anumite situații sociale.
A-și face prieteni poate le provoca anxietate, se tem de modul in care vor fi percepuți, de cum vor raspunde ei, din cauza așteptărilor mari pe care le pot experimenta persoanele cu autism cu o stimă de sine scăzută. Poate fi mai anxioas să vorbească cu prietenii decât cu străinii, deoarece există un nivel de așteptare ca prietenia să fie în concordanță cu ceilalți.
✅ Rigiditatea modului în care persoanele cu autism pot gândi le poate fi dificilă realizarea unor concesii/ compromisuri sau să facă față schimbărilor în rutină.
Persoanele cu autism, în general, spun exact ceea ce simt, bine sau rău, în legatură cu ei sau cu ceilalți, iar asta poate deranja. Deasemeni, persoanele cu autism pot avea un disconfort dacă este necesar să faca altfel decat vor, sau ati stabilit initial, de exemplu, într-un grup. Acest lucru se întamplă deoerece persoanele din spectru au rezistenta la schimbarea rutinei. Pentru ei, a avea o rutină oferă predictibilitate și confort; este o modalitate de a reduce stresul care le alimentează anxietatea. Prin urmare, se pot lupta, pot face crize emotionale/comportamentale, dacă alți oameni se răzgândesc după ce planurile au fost aranjate sau apar târziu. Acest lucru poate provoca o frustrare imensă, nu sunt in genera dispuse să vadă percepțiile altor persoane despre situații.
✅ Este posibil să nu se simtă încrezători în propriile abilități.
A te simți conștient, inseamnă să recunoști că ești: timid și anxios, iar asta duce fără îndoială, la o scaderea a capaciitatii de a-și face prieteni. Dacă au o stimă de sine scăzută, vor începe să creadă că nu sunt la fel de buni ca alții sau incapabili să-și facă prieteni. Poate fi și mai dificil pentru majoritatea dintre ei care nu sunt constienti de interesele lor speciale și de ceea ce caută la un prieten.
✅ Se pot prinde de experiențele negative anterioare și se așteaptă să se întâmple același lucru în fiecare prietenie. Ruperea unor prietenii poate duce la sentimente de inutilitate, izolare și poate provoca supărare. Poate fi extrem de dificil pentru o persoană cu autism să treacă de la amintirile și experiențele trecute, ceea ce înseamnă că poate asocia relațiile sociale prezente sau viitoare cu situații anterioare, negative si reacționa pe măsură.
✅ Dezvăluirea autismului oamenilor poate fi un lucru greu de decis.
Există multe avantaje și dezavantaje ale dezvăluirii autismului oamenilor, inclusiv celor cu care doriți să fiți prieten. Unii oameni aud doar cuvântul „autism” și îl asociază cu o afecțiune invalidantă. Este posibil să nu privească dincolo de „etichetă” și să exploreze numeroasele puncte forte ale persoanei cu autism. Acest lucru poate îngreuna oamenii să își facă prieteni, deoarece s-ar putea să nu fie deschiși la minte sau înțelegător. Pe de altă parte, dacă doi oameni se înțeleg foarte bine, s-ar putea să aibă o înțelegere aprofundată a stării și acest lucru le-ar oferi oamenilor șansa de a-și dezvălui adevăratele culori. Este incredibil de frustrant și supărător dacă o prietenie se rupe pentru că autismul este dezvăluit, dar acest lucru poate însemna adesea că cealaltă persoană nu merită timpul și efortul tău.
✅ Pot părea prea prietenoși și asta încalcă limita intimitații celorlalți uneori
Persoanele cu autism se pot atașa cu ușurință de oameni, ceea ce îi face să devină prea prietenoși. Poate fi dificil , pentru ei, să să înțelegă percepțiile altor persoane despre situații, prin urmare ceea ce ei consideră că este potrivit poate fi considerat inacceptabil din punct de vedere social. Această neînțelegere poate duce la dificultăți în stabilirea unor prietenii.
✅ Se pot lupta pentru a-și înțelege propriile emoții sau ale altora
Persoanele cu TSA pot fi foarte sensibille la gândurile altora. De asemenea, le poate fi greu să înțeleagă etapele prieteniilor, care pot duce la emoții confuze. Se vor arunca pur și simplu în relații, indiferent de natura acestora(prietenie, iubire, colegialitate etc), vor dărui tot ce au, stiu, necondiționat, fără a urmări sau, a fi selectivi în functie de reactia celuilalt sau, se pot lupta să facă față anxietății că nu știu ce să spună în conversații și vor fi respinși. Anxietatea crescută poate le poate accentua izolarea, poate duce la evitarea situațiilor sociale. Acest lucru poate însemna că individul cu autism devine izolat social, ceea ce înseamnă că se reduc șansele de a-și face prietenii datorită lipsei de oportunități.
✅ Au o așteptare constantă de a menține prietenia.
Menținerea contactului cu prietenii, pentru o persoană din spectu autist, poate fi dificilă pentru că ei nu știu cât de des să-și contacteze prietenul sau, poate deveni supărat și dezamăgit dacă dint-un motiv sau altul prietenul lor nu le răspunde. Acest lucru poate provoca anxietate copleșitoare și frustrare, ei considerand că nu mai vor să comunice cu ei, să fie prieteni. De asemenea, s-ar putea face griji dacă prietenul lor nu le trimite mesaje foarte des, deoarece ar putea crede că se distanțează de ei intenționat.
Dacă ai un prieten cu autism inseamnă că, esti si tu o persoană specială, pentru a lega si menține o astfel de legatură este nevoie ca și tu să deții echilibru, să ai răbdarea și înțelegerea să le descoperi modul lor de a simti, de a percepe si a se raporta la sine și la ceilalti.
 Astăzi, de ,, Ziua Internațională a Prieteniei” fă un dar unei persoane cu autism din viața și din preajma ta, contactează-l, arată-i că-ți pasă si că o accepți în unicitatea ei, te va rasplăti cu un zambet sincer si cu o fidelitate pe masură.

Psiholog Sanda Gligu
www.autismartaadhd.ro
#artaadhd #autism #ziuaprieteniei #Friendshipday #friendwithautism #centruautism #terapiiautism #Down #copiispecaili #tinerispeciali #tinericuautim #tinerispecial #sandaglig

Shopping Cart