AUTISM sau/și ADHD

Datorită problematicii atenției și memoriei defectuase pe alocuri(memoria episodică autobiografică fiind chiar un adevărat punct nevralgic în autism) autsmul poate fi uneori confundat cu ADHD. Atât ADHD cât și TSA sunt tulburări de neurodezvoltare. Aceasta înseamnă că ambele afecțiuni / tulburări afectează sistemul nervos central, care este responsabil pentru: mișcare, limbaj, memorie, abilități sociale și de concentrare. O serie de studii științifice au arătat că cele două condiții coexistă adesea, în peste 50% din cazurile cu autism întegistrând ca și comorbiditate ADHD și între 10 și 20% din copiii cu ADHD prezintă elemente TSA.

Comportamente specifice ADHD și TSA
1. Adesea, copiii cu ADHD au dificultăți în a se concentra asupra unei activități sau sarcini. Atunci când sunt angajați în activitățile lor zilnice, pot fi ușor distrași de stimuli irelevanți pentru momentul sau activitatea respectivă iar acest fapt le aduce adesea deservicii , în special în procesul de învățare. Este dificil pentru copiii cu ADHD să finalizeze o sarcină înainte de a sări la alta, în general fiind incapabili să o finalizeze. Pot însă aparea oscilații și uneori copiii cu ADHD dacă sunt interesați de un subiect sau o activitatea pot rămâne focusati multă vreme, sau pot apărea oscilații pe zile, unele zile pot fi de nerecunoscut. La copiii cu ADHD nu vom întâlni întarzieri de limbaj. Problemele sociale ale copiilor cu ADHD constau în proasta gestionare a impulsurilor și dorința permanentă de a schimba rutina conform propriilor lor dorinte/abilități, încălcarea flagrantă a reguilor sociale(vor mereu să fie lideri, totul este așa cum vor și acum). Pot dezvolta conflicte adesea.

2. Copiii cu TSA se comportă ca și cum ar fi suprasolicitați, incapabili să-și îndrepte atenția către următoarea sarcină. Adesea sunt inflexibili când vine vorba de rutinele lor, cu toleranță scăzută la schimbare. Aceasta poate însemna pentru unii să iei același traseu și să mănânci aceleași lucruri în fiecare zi. Mulți sunt foarte sensibili sau insensibili la lumină, zgomot, atingere, durere, miros sau gust sau au un interes puternic pentru ei. Este posibil să aibă preferințe alimentare în funcție de culoare sau textură și pot prezenta comportamente de autostimulare(cum ar fi lovirea repetată a mâinilor). Concentrarea lor intensă înseamnă că persoanele cu TSA pot adesea să-și amintească faptele detaliate timp îndelungat în detrimentul vederii de ansamblu și a activităților cotidiene(recunosc alfabetul dar nu își recunosc propriul nume).
Este afectată partea creierului responsabilă pentru luarea deciziilor, controlul impulsurilor, managementul timpului, concentrarea și abilitățile de organizare. Pentru mulți copii, abilitățile sociale sunt deasemenea problematice(nu sunt inetereati de socializare, nu știu cum și în ce mod pot relaționa mai ales cu cei de vârsta lor).

Atât ADHD-ul și TSA sunt tulburări care înregistrează o frecvență mai mare la băieți decât la fete.

Fragment din carte în lucru:

FERESTRE CĂTRE AUTISM
Psih Sanda Gligu

www.autismartaadhd.ro

#autism #semneautism #semneADHD #terapiiautismADHD

Shopping Cart