Autismul sau tulburările de spectru autist (TSA) este o tulburare neuropsihiatrică gravă care afectează copilul pe mai multe arii de dezvoltare: lipsa sau întarzierea dezvoltării limbajului verbal; lipsa interesului pentru socializare; probleme de întarziere cognitivă; dezorganizare afectivă precum și caracteristici și comportamente repetitive. Nu există o singură formă de AUTISM, există mai multe subtipuri și fiecare persoană cu autism poate avea puncte forte și provocări unice.
ASD variază în severitate de la un handicap care limitează într-o oarecare măsură viața, în mod normal, la un handicap devastator care poate necesita îngrijire instituțională sau supraveghere permanentă.
Copiii cu autism au probleme cu comunicarea. Ei au probleme în a înțelege ce gândesc, ce simt ceilalți oameni. Acest lucru face extreme de greoaie comunicarea cu ajutorul limbajului verbal, mimico-gestual, sau cel prin atingere.
Adesea o combinație de factori genetici și de mediu influențează evoluția autismului, iar autismul este adesea însoțit de probleme medicale precum:
- Tulburări gastrointestinale(enterocolite)
- Convulsii
- Tulburări de somn
Autismul afectează aproximativ 1 din 60 de copii.
Multe persoane cu autism au și probleme senzoriale . Acestea pot include aversiuni la anumite atracții, sunete și alte senzații.
Primele semne distinctive ale autismului apar în jurul vârstei de 2 ani. Adesea ele pot fi diagnosticate mai devreme de 18 luni, deși anumite întârzieri legate de dezvoltarea psihologică pot apărea chiar mai devreme de această vârstă.