Copilul meu #ADHD si mana stanga?

Dupa ce face primii  copilul începe să dezvăluie principale  caracteristici ale personalităţii. Tot in acesta perioadă de formare va începe să arate o preferinţă pentru folosirea mâinii drepte sau stângi. Dacă este sângaci, atunci el face parte din cei 10 % din oamenii lumii care folosesc in principal mana stanga.
Pana in jurul varstei de 3-4 ani copilul poate folosi natural ambele maini, deci inainte de aceasta varsta nu este indicat sa incadram copilul in categoria dreptacilor sau stangacilor.
Cum stiu ca este stangaci?
·        Foloseşte mâna stângă atunci când mănâncă/bea sau scrie/coloreaza
·        Manuieste obiectele/jucariile cu mana stanga
·        Foloseşte piciorul stâng când se joaca cu mingea
·        Când ii ceri sa stea intr-un picior el stă in piciorul stâng

Ce trebuie sa stiu/fac?
Stângacii gândesc diferit de dreptaci. Partea stângă a creierului, care controlează mâna dreaptă, controlează vorbirea, scrierea, logica, matematica şi celelalte ştiinţe exacte. Partea dreaptă a creierului responsabila cu  controlul mainii stângi, este responsabilă pentru abilităţile muzicale, artă, percepţii şi emoţii. Emisfera dreaptă este cea responsabilă cu lucrurile abstracte,cu ideile măreţe şi percepţiile. Partea stângă gândeşte în linii drepte. Creierul stângacilor este mult mai flexibil .
Copiii cu deficit de atenție / tulburare de hiperactivitate (ADHD) nu au doar probleme de control al  atentiei si comportamentul lor, ei au dificultăți si in controlul mișcările.
Copii cu ADHD prezintă dificultăți in coordonarea și controlul motor, și de multe ori au dificultati cu efectuarea unui număr de sarcini care implica abilitati motorii, cum ar fi scrisul  de mână. Acest lucru se datoeaza faptului ca la copii ADHD miscarile in oglinda sunt mult mai prezente decat la restul copiilor(daca ii ceri unui astfel de copil sa-si atinga cu degetl mare degetul mic de la mana dreapta vei observa tendinta acelorasi miscari la mana stanga). Acest lucru se datoreaza  faptului ca *sistemul de franare* in zona din creier  responsabil de controlul motric nu este eficient. Cu cat simptomele deficit comportamentale sunt mai mari cu atat lipsa controlulului motric este mai mare.
Nu trebuie incercat sub nicio formă să-l “corectezi” copilul stangaci,  să îl obligi să folosească mâna dreaptă în locul celei stânci. Aceasta corectie îl va împiedica să evolueze normal şi se va  transforma într-un copil neîndemânatic. Copiii îşi doresc să se integreze iar faptul că este stângaci ar putea să îl facă să se simtă inferior.  Pentru a nu-i  accentua negativ diferenta este nevoie sa i se reaminteasca cat de special este!
Dati-i exemple de oameni care au reusit in viata, cariera la cel mai inalt nivel. Istoria artelor este picurata destul de des la varf de oameni stangaci.
Leonardo da Vinci. Despre acest titan al culturii, se spune ca era ambidextru, adica putea lucra cu oricare din maini. Este insa clar ca lucra cu mana stanga.

Albert Einstein, intemeietorul teoriei relativitatii. Si despre el a circulat legenda ca ar fi fost ambidextru, dar documentele contemporanilor nu confirma decat faptul ca folosea mana stanga.

Charlie Chaplin, marele actor al filmului mut. Faptul ca se folosea de mana stanga este vizibil chiar in filmele sale, dar adesea spectatorului i se pare ca asta tine de clovneriile, cu care ne-a obisnuit.

Barack Obama, presedintele Statelor Unite.

Shopping Cart