Cum diferă AUTISMUL la fete

CUM DIFERĂ AUTISMUL  LA FETE

Timp de mulți ani, autismul a fost considerat o tulburare exclusiv a băieților.
Deși băieții datorită severității simptomelor sunt diagnosticați mai devreme și mai des decât fetele, există dovezi din ce în ce mai mari că autismul la fete este adesea ratat ca diagnostic sau diagnosticarea se face mult mai târziu.
Acest lucru înseamnă că în loc de raportul de 1 la 4, așa cum se credea inițial, există dovezi care atestă că raportul este mult mai apropiat de 1 la 2.
De ce este mai rar diagnosticat la fete autismul?
Unul dintre motivele principale pentru care autismul este adesea ratat ca diagnosticare la fete este că fetele par să fie foarte bune în ascunderea semnelor și simptomelor.
Fetele mai în vârstă și cele cu forme mai ușoare de autism par să fie în măsură să copieze ceea ce fac colegii lor și să încerce să muncească din greu pentru a se „potrivi” cu prietenii lor ceea ce nu întâlnim la băieți.
De asemenea, pentru că ni s-a spus întotdeauna în mod greșit că autismul este o „afecțiune a băieților”, de multe ori oamenii nu sunt în căutarea simptomelor la fete.
Prin urmare, o fată care are probleme să își facă prieteni și să citească exprimarea cu ajutorul limbajului mimicogestual s-ar putea interpreta că este timidă sau introvertită ceea ce pe un băiat l-ar scoate în evidență mai uțor ca simptomatologie. Sau , despre o fată cu un interes obsesiv în colectionarea obiectelor, jucăriilor moi, se poate spune că se preface în joacă. Dacă avem un comportament hipotom, pasiv poate fi considerat ca și cumințenie feminină în timp ce întâlnit la un băiat este mai alarmant și crește adrsabilitatea catre specialiști.
Un alt lucru este că, în timp ce autismul este diferit pentru fiecare persoană, se pare că se prezintă puțin diferit la fete (în special la cele cu abilități lingvistice foarte dezvoltate).
De exemplu, fetele au comportamente repetitive mai puțin severe decât băieții iar întârzierile de dezvolatre sunt mai repede recuperate decât la băieți.
Toate acestea împreună înseamnă că fetele zboară adesea pe sub radarul diagnosticării. Prin urmare, uneori pentru o fată va dura mai mult timp pentru a primi un diagnostic de autism, altele nu primesc un diagnostic până când nu ajung la vârsta adultă iar altele deloc.

Psh Sanda Gligu

Shopping Cart