DE CE REFUZĂ MÂNCAREA COPILUL CU AUTISM?

Autismul ca și alte diagnostice din sfera neurodiversității este asociat adesea cu disfuncții de integrare senzorială, disfuncții care le schimbă percepția fața de obiecte sau fața de acțiuni iar acest lucru influențează comportamentele copilului. În evoluția copilului dacă disfuncțiile de procesare sunt minore acestea pot influența dezvoltarea copilului in raport cu ceilalti, de exemplu să meargă mai târziu. Dacă deficitele sunt grave pot împiedică dezvoltarea autoreglării, a limbajului, a abilităților emoționale si de autonomie.

Când procesarea senzorială(vaz, auz, pipăit, miros) este dezorganizată, copilul este incapabil să sesizeze, sau să răspundă informatiilor senzoriale printr-un comportament cu sens. Când vorbim despre alimentatie, copii cu autism pot avea repulsie sau selectivitate fața de unul sau mai multe alimente, poate avea selectivitate pe culori sau texturi.

Deasemni copilul poate mânca un anumit aliment până într-o zi când brusc îl refuză. Ei bine acest lucru se poate întâmpla deoarece in trecut, o experiență pe care noi n-am sesizat-o l-a făcut să perceapă diferit alimentul respectiv(poate carnea a fost prea aproape de o legumă, poate leguma a fost mai tare si i-a strârnit o anumita reactie in cavitatea bucală, poate a fost mai caldă sau mai rece, lucruri si stări insesizabile cel mai adesea pentru noi. Adesea copilul poate fi excesiv de mofturos punându-ne in dificultate sau poate fi și mai ingrijorător greu de hrănit, cu o linie extrem de restrictionară in ce privește alimentele(primește doar 2, 3 alimente).

Uneori doar atinsul sau pipăitul mâncării afectează abilitatea copilului de a mânca sau bea. Acest lucru poate fi posibil datorită faptului că nu și-a dezvoltat o schemă senzorial-motorie de coordonare a respirației și a miscărilor de supt, înghițit, ceea ce ne arată că abilitățile oral-motorii sunt insuficient dezvoltate, fapt ce afectează procesul de mestecare și consumarea a alimentelor solide, acceptarea unor feluri de mâncare, înghițirea mâncării, digerarea precum si relaționarea socială si emotională.

Efectele unei alimentații extrem de selective poate crea, dincolo de stările tensionale si ingijorarea familiei, un dezechilibru in organism prin excesul unor substanțe(de regulă zahăr) sau lipsa altor substanțe(acizi grasi esențiali, complexul de vitamine B; minerale; antioxidanți liposolubili etc). De exemplu dacă un copil refuză: fasolea, cartofii dulci; spanacul; broccolilul și alte alimente din aceeași categorie atunci poate dezvolta o insuficiență de magneziu și minerale esențiale. Aceste deficiențe pot provoca, in funcție de grad, insomnii, otite, spasme musculare, probleme de procesare auditivă etc. Prezența insuficientă a unor substanțe în organism perturbă sistemul senzorial, de exmplu deficitul de zinc(ouă, tarâțe, cacao, arahide) poate afecta mirosul iar copilului îi va scădea interesul pentru mâncare.

CUM AFECTEAZĂ TULBURAREA SENZORIALĂ MÂNCATUL COPILULUI

Modul diferit de procesare senzorială afectează toate simțurile,  mai mult sau mai puțin, împreună sau separat, acestea variind de la copil la copil:

  • Văzul: Vederea anumitor mâncăruri îi poate aminti copilului experiențe anterioare

neplăcute. Este posibil ca pe copil să-l fi deranjat, fie faptul că alimentele se ating între ele, fie au o culoare neagreată de copil, fie arata mai ,,scârbos”

  • Pipăitul: Textura, consistența și temperatura mâncării contează enorm pentru un copil

desincronizat senzorial. De exemplu pentru un copil hiperactiv este foarte dificil să mânance o mancare moale, o mâncare zgrumțuroasă, crocantă, ușor de mestecat, cu seminte sau cereale, o mâncare caldă sau rece. Copilul subreactiv sau cu abilități slabe de discriminare nu este intotdeauna sigur de ce are in gură; dacă a mestecat suficient, pentru a fi pregătit de inghitit alimentul si adesea se pot îneca. Acest lucru explică și de ce copiii prelungesc mult timp mestecatul si sunt speriați de continutul pe care nu-l identifică; nu-l recunoaște sau/si nu știe cât de bine l-a mestecat.

  • Mirosul: Încercând să observați copilul în timpul mesei, să-i observați reacțiile,  față de anumite alimente,   e bine să luați în calcul  toate aspectele alimentului respectiv:  textură, culoare; dacă este sau nu combinat; care este starea termică, modul de preparare(fiert, prăjit, fript)dacă mai are copilul o altă experiență cu acel aliment etc. De exemplu mâncarea prăjită sau condimentată îi poate crea unui copil hiperactiv stare de greață/vomă.
  • Gustul Hipersensibilitatea senzorială face ca la copilul dvs simturile să fie mai ascuțite și el să resimtă toate gusturile foarte pronunțate față de dvs. De exemplu mâncărurile care au un gust mai dulce; acru; amar; condimentat sunt respinse de copiii desincronizati senzorial.
  • Auzul  Copilul desincronizat senzorial auditiv nu va suporta  să-i vadă pe ceilalți copii cum mușcă zgomotos, plescăie sau sorb; înghit zgomotos. Toate aceste comportamente alimentare normale pentru noi neurotipicii, lor-celor care au tulburare senzorială pot să Această problemă poartă denumirea de misofonie, saul altfel spus ,,ura față de sunete 
  • Coordonarea membrelor

Procesarea senzorială ineficientă la nivelul musculaturii  și articulațiilor face ca  gestionarea poziției membrelor superioare(mâinilor) în timpul mesei, folosirea tacâmurilor pentru a duce mâncarea la gură și a mesteca să fie greu de gestionat pentru copilul desincronizat, devenind brusc mult mai stângaci decât de obicei.

  • Statul la masă/ poziție-mișcare

Pentru un copil cu tonus muscular slab, de exemplu, statul jos poate deveni problematic întrucât el nu poate controla  simți corect dacă stă jos sau cade de pe scaun și adesea putem observa cum se scurge brusc sub masă sau cade într-o parte în timp ce stă la masă. Copilul este dornic de mișcare și este incapabil  să stea așezat și în liniște pentru mult timp.

  • Senzațiile organelor inetrne

Nu doar mâncatul în sine ci și faptul că urmează să mănânce pot fi foarte stresante pentru copilul desincronizat senzorial. De exemplu un copil hiperactiv poate fi pur si simplu de senzația din stomac atunci când acesta se umple, resimte fizic o durere și își provoacă vomă pentru a scăpa de senzație, evită mâncărurile care îi dau o senzație puternică în stomac sau reacționează prin scaune diareice.

SUGESTII PENTRU ÎMBUNĂTAȚIREA ALIMENTAȚIEI COPILULUI DESINCRONIZAT:

  • Eliminați sandwich-urile sau oricare altă mâncare fast food(conțin calorii goale și au amelioratori de gust care amplifică   anumite gusturi care dau dependență și scad pe altele, acest lucru fâcând copilul să nu înțeleagă corect gustul mâncării)
  • Eliminați sucurile, conțin zahăr sau indulcitori care îngreuează procesul digestiei, înlocuiți-l cu apă sau ceai
  • Eliminați alimentele care conțin substanțe care pot agita, de exemplu: fructele citrice, lichidele acidulate; dulciurile; cacao in combinații alimentare; lapte sau alte alimente lactate; coloranții alimentari; dulciurile foarte procesate.
  • Deoarece creierul este format in proportie mare(60%) din grăsimi și are nevoie de cantitatea potrivită de grăsime pentru o bună funcționare, este indicat să completați alimentația copilului cu suplimente nutritive bogate in grăsimi sănătoase- Omega3, care se găsesc în: nuci; somon; semințe de in etc.
  • Faceți un pas premergător spre desensibilizarea: buzelor, limbii- cavității bucale,  prin folosirea unei periuțe de dinți electrice  sau de masaj facial, cu care să masați buzele si gura pentru a simula creșterea presiunii din timpul mâncării și astfel va crește toleranța la alți stimuli senzoriali.
  • Pentru a crește toleranța alimentară un pas important este apropiere de alimente inainte ca acestea să fie mâncate, terapiile ocupaționale pot fi o variantă foarte bună pentru desensibilizare alimentară.
  • Cereți specialiștilor/terapeuților să adauge in planul de recuperare și integrare a copilului si integrarea senzorială; desensibilizarea alimentară.

Fragment din carte în curs de apariție:

FERESTRE CĂTRE AUTISM  Psih. Sanda Gligu

Referințe biografice:

Dofman, Kelly(2013) Cure your children with food; The children Connection between Food and Childhood Aliments. New York Workman

#problemealimentareautism #desensibilizarealimentarăautism #copilulcuautismnumănanca #terapiiocupaționale #autism

#autismeatingdisorders

Shopping Cart