Tulburările din spectrul autismului (TSA) sunt tulburări de dezvoltare care afectează copiii la nivelul dezvoltării cognitive și a capacității lor de a comunica și de a interacționa social. Pentru a reduce simptomele de autism prezente la un copil, părinții încearcă de multe ori tratamente alternative, cum ar fi diete specializate. În ultimul timp, dieta gluten-free / casein-free a crescut în popularitate. Unii părinți observă multe îmbunătățiri ale simptomelor de autism aplicând acest regim alimentar copiilor.
Dieta gluten-free este cunoscută sub numele de dieta FBCF. Acesta este unul din tratamentele cu mai multe alternative pentru copiii cu autism. Atunci când se urmează această dietă de eliminare strictă, toate produsele alimentare care conțin gluten și cazeină sunt eliminate din aportul alimentar de zi cu zi al copilului.
Unii părinți de copii cu autism știu despre copiii lor că sunt alergici sau sensibili la componentele găsite în aceste alimente. Unii caută metode de teste alergice pentru confirmare. Cu toate acestea, chiar și atunci când nu este confirmată alergia, mulți părinți de copii cu autism încă aleg să ofere dieta FBCF. Printre beneficiile pe care le regăsim după o dietă fără gluten și cazeină sunt schimbările în vorbire și comportament.
În ce constă dieta gluten-free pentru autism?
Dieta gluten-free / casein-free se bazează pe teoria în care copiii cu autism pot avea o alergie sau sensibilitate mai mare la anumite alimente. Teoria vizează în special alimentele care conțin gluten și cazeină. Copiii cu autism, în conformitate cu teoria, datorită procesării diferite a peptidelor și proteinelor din alimentele care conțin gluten și cazeină se comportă altfel decât alte persoane. Ipotetic, această diferență în procesul de prelucrare poate exacerba simptomele de autism. Unii cred că creierul tratează aceste proteine, ca și cum ar fi substanțe de tip opiacee-chimice. Reacția la aceste produse chimice, spun ei, face un copil să acționeze într-un anumit fel.
Pe baza acestei teorii, dieta fără gluten și cazeină este aplicată la copiii cu autism. Intenția este de a reduce simptomele și de a îmbunătăți comportamentele sociale și cognitive și de vorbire.
Este un merit științific al raționamentului din spatele dietei gluten-free / casein-free. Cercetatorii au descoperit niveluri anormale de peptide, în fluidele corporale ale unor persoane care au simptome de autism. Cu toate acestea, eficiența unei diete FBCF pentru autism nu a fost demonstrată științific în studiile clinice randomizate. De fapt, o revizuire a studiilor recente a și concluzionat că este o lipsă de dovezi științifice pentru a spune dacă această dietă poate fi de ajutor sau nu la toți copiii cu autism, este clar însă că la unii a dat rezultate vizibile.
Care alimente conțin gluten?
Glutenul este o proteină care se gasește în semințele mai multor cereale, cum ar fi orz, secară și grâu. De asemenea, un număr mare de alimente conțin gluten. Glutenul prevede structura sau cu caracter obligatoriu pentru produse coapte. Deși este destul de dificil pentru a evita glutenul, multe magazine, în special magazinele cu alimente naturale, așează produsele alimentare fără gluten într-o zonă specială din magazin. Totuși, este important să citiți pe etichete informațiile nutriționale pentru a vedea dacă există aditivi care conțin gluten.
Când cineva urmează o dietă fără gluten, pâinea și produsele din cele mai multe cereale sunt interzise. Prin urmare, este important să vă asigurați că copilul (sau o altă persoană), primește fibre, vitamine, minerale. Suplimentarea poate ajuta la a reface lipsa acestor nutrienți atunci când produsele alimentare care conțin gluten sunt eliminate.
Compoziție, traducere și interpretare ®ARTAADHD