INTELIGENȚA INTERPERSONALĂ ÎN AUTISM

Copii cu autism au ca și caracteristică comună deficiența relaționării sociale adică au un scor scăzut la Inteligența Interpersonală.

CE ESTE INTELIGENȚA INTERPERSONALĂ?

Este capacitatea unei persoane de a relaționa cu ceilalți. de a-i înțelege, de a le înțelege sentimentele, așteptările.

Este deasemeni și capacitatea de a-ți găsi un loc ăntr-un grup, de a putea fi parte dintr-o echipă înțelegând rolul tău și al celorlalți ci corelația dintre cele două, de a ști să te bazezi pe calitățile, abilitățile celorlalți. Acest lucru ajută oamenii să trăiască în deplină armoie cu ceilalți. O inteligență interpersonală normală face ca persoanele să aibă îngrijorări pentru partenerii lor, să-i asculte, să-i respecte, săle vină în ajutor, să renunțe uneori în favoarea lor, să încerce să se ridice la nivelul așteptărilor pentru a nu dezamăgi sau să ști care îți este locul ăn grup și când să intervii ca să nu rănești, destabilizezi.

Ei bine, subdezvoltarea acestui tip de inteligență face ca persoana să nu se poată integra social, să inregistreze permanent reproșuri si renunțări ale partenerilor de joaca sau altă activitate. Toți părinții copiilor cu autis observă acest lucru foarte devreme și cred că simpla introducere a unui copil cu autism într-un grup va rezolva lipsa interacțiunii. Este bine de știut că pentru o bună reușită a integrării sociale copilul trebuie integrat când are un minim de cunoștinte ce țin de inteligența interpersonală achiziționate. Dacă îl vom introduce în gru nepregătit riscăm să-i facem mai mult rău decât ii face izolarea si anume: să fie etichetat, să fie marginalizat, să-i provocăm crize de plâns sau violență/autoviolență. Dacă un copil nu aajuns la nivelul de a înțelege că este important să aștepte, că urmează după X copil rândul lui, că va trebui să-i dea jucăria partenerului de joc dacă o vrea pe a lui; că atunci când colegul lui plânge el trebuie să-i vină în ajutor nu să râdă sau să râmână indiferent(și situațiile pot continua…)atunci înseamnă că nu este pregătit de relaționare, că inteligența lui interpersonală este incă slabă și riscăm să înregistrăm un eșec care poate să-l marcheze și pe el dar mai ales pe noi ca părinți. Ce trebuie să fac înainte de a face primii pași către socializare, un minim de procese trebuiesc imbunătățite.

Psih  Sanda  GLIGU

#inteligențainterpersonală #relaționareautism #socializareautism #prieteniiautism

Shopping Cart