Tratamentul Sindromului Asperger

Asperger, ca toate tulburările care intră sub umbrela TSA, sunt tulburări de neurodezvoltare și nu deficiente,  cum se credea pană nu demult.  Astăzi ele sunt integrate în neurodiversitate.

Sindromul Asperger (SA) este o tulburare de dezvoltare caracterizată prin dificultăți de comunicare și interacțiune socială la persoanele cu acest sindrom.  Adesea este denumit si Sindromul genialității întrucât desi in anumite arii prezintă intarzieri/disfunctii(socializare, deficit de invatare pe anumite, figuri de stil etc) in general au si arii in care excelează, de care sunt extrem de interesați, dezvoltand in aceasta directie informații cu multe peste varsta cronologică, ba chiar pot deveni obsesiv  compulsivi pe subiect.  Un amestec de genialitate si infatilitate greu de incadrat. Se pare că este rezultatul acțiunii mai multor factori de dezvoltare care afectează unele sau toate sistemele de funcționare ale creierului . Deși nu este considerat un sindrom moștenit, există o oarecare similitudine între copiii afectați si a căror părinți se regăsesc în comportamentale copiilor lor.  În plus, sindromul Asperger este cunoscut a fi genetic, deoarece există multipli factori genetici implicați în dezvoltarea acestei tulburări.

Tratamentele eficiente pot îmbunătăți modul în care cineva cu Asperger face față provocărilor sociale, impulsurilor, emoțiilor, deficitelor de coordonare motorică și altor comportamente care le afectează calitatea vieții.

Tratamentele adjuvante in Asperger includ:  terapie, medicamente, abordări alternative și multe altele.

La fel ca și în cazul altor tulburări din spectrul autist, cu cât începeți mai devreme tratamentul pentru Asperger, cu atât este mai eficient si copilul se poate integra mai ușor evitând etichetarea sau marginalizarea.

Ce tipuri de terapie se recomandă pentru Asperger?

Există  multe tipuri de terapii ce pot fi  utilizate pentru a îmbunătăți simptomele Asperger:

  • Terapia Cognitiv Comportamentală (TCC) Acest tip de terapie este, de obicei , folosit pentru a ajuta o persoană cu Asperger să-și regleze mai bine emoțiile și impulsurile. De asemenea, poate ajuta copiii și adulții să facă față anxietății sau depresiei, acestea fiind destul de des asociate cu  Asperger. TCC se concentrează pe încurajarea indivizilor să-și schimbe gândurile și percepțiile prin recunoașterea și modificarea unor comportamente specifice.
  • Integrare senzorială/terapie ocupațională  Copiii cu Asperger au adesea probleme în a-și controla simțurile sau pot prezenta deficite in activități  care necesită abilități motorii fine.  Terapia de Integrare Senzorială îi ajută pe copii să-și gestioneze simțurile. Un terapeut ocupațional le arată copiilor cum să efectueze anumite exerciții care pot îmbunătăți echilibrul, coordonarea ochi-mână și răspunsurile la sunete sau atingeri.  Dacă va reuși să controleze  mai bine simțurile, va putea să-și regleze  mai bine mișcările și emoțiile.
  • Antrenamentul abilităților sociale și terapia de vorbire și limbaj  Majoritatea copiilor și adulților cu Asperger nu au probleme cu limbajul, dar este posibil să nu știe cum să-și exprime gândurile și sentimentele în mod corespunzător.  Au deficinete in folosirea unjui dialog, adesea monopolizand discuția iar acest lucru le adece deservicii fiind mai apoi ocoliți , pentru că plictisesc sau par aroganti, nepăsători fața de partenerul de dialog. Terapeuții folosesc formarea abilităților sociale pentru a ajuta indivizii să învețe modalități de a interacționa cu semenii. Terapia vorbirii și limbajului este o altă modalitate utilă de a îmbunătăți abilitățile de comunicare ale unei persoane cu Asperger. Această terapie poate ajuta copiii să recunoască anumite gesturi și figuri de stil, ironia, autoironia etc. De asemenea, poate duce la îmbunătățirea contactului vizual extrem de important in comunicarea cu semenii, adesea ei fiind catalogati ca fiind aroganti sau nepasatori/obraznici pentru că nu-l folosesc corect.
  • Analiza Comportamentala Aplicată Acesta este un program cuprinzător care a fost utilizat încă din anii 1960. Utilizează diferite abordări, cum ar fi întărirea pozitivă, pentru a preda sau schimba anumite comportamente și abilități la copii și adulți. Un terapeut personalizează programul la nevoile fiecărei persoane. Mai multe studii au arătat că  ABA este eficientă în îmbunătățirea rezultatelor copiilor cu tulburări din spectrul autist. Dar unii oameni, inclusiv unii cu autism, simt că terapia ABA nu este fol.ositoare si poate fi chiar daunătoare.
  • Managementul furiei  Programele care îi ajută pe oameni să învețe să-și controleze și să facă față furiei lor pot fi utile copiilor și adulților cu sindromul Asperger.
  • Grupuri de sprijin  Programele de grup sau grupurile de sprijin pot ajuta copiii și adulții cu munca lui Asperger privind abilitățile sociale într-un mediu sigur. Anumite organizații, cum ar fi : ARTAADHD (www.autismartaadhd.ro)  , oferă liste de resurse în zona dvs., care includ grupuri de sprijin pentru părinți și copii.
  • Terapii familiale  Formarea părinților poate echipa părinții/aparținătorii cu abilitățile de care au nevoie pentru a ajuta persoanele cu Asperger. Acest tip de terapie îi poate ajuta pe cei care interacționează cel mai mult cu copilul să-l înțeleagă, să  încorporeze strategii de tratament, cum ar fi antrenamentul abilităților sociale și antrenamentul comportamental, acasă și în medii publice.
  • Psihoeducație Programele educaționale bine structurate pot ajuta copiii cu tulburări din spectrul autist să îmbunătățească comunicarea, abilitățile sociale și alte comportamente. Terapiile educaționale includ multe activități și intervenții diferite pentru a ajuta copiii să învețe modalități de progres.
  • Neurofeedback  Neurofeedback, un tip de biofeedback, este o metodă care presupune să te ajute să înveți să controlezi funcția creierului corpului tău. Cercetările au arătat că poate îmbunătăți atenția, inteligența și alte simptome la persoanele cu Asperger.

Medicamentul poate ajuta cu simptomele secundare

Nu există niciun medicament aprobat pentru a trata în mod specific sindromul Asperger. Dar anumite medicamente pot ajuta la controlul simptomelor secundare care însoțesc adesea tulburarea, cum ar fi anxietatea, hiperactivitatea, depresia sau problemele de atenție.

Unele persoane cu Asperger iau medicamente precum antipsihotice , stimulente sau antidepresive . Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să determinați dacă pentru copilul dumneavoastră ar putea fi benefic administrarea acestor medicamente.

Tratamente alternative și complementare

Între 30 și 95 la sută dintre copiii cu o tulburare din spectrul autist au primit un tip de tratament complementar sau alternativ pentru a-și ajuta simptomele.

Este important de știut că multe dintre aceste terapii nu s-au dovedit a fi eficiente în studii științifice. Cu toate acestea, mulți oameni raportează îmbunătățiri semnificative.

Discutați cu medicul /psihologul dumneavoastră înainte de a încerca orice tip de tratament alternativ. În timp ce unele sunt inofensive, altele pot fi periculoase sau pot înrăutăți starea copilului.

Abordările alternative comune pentru tulburările din spectrul autist includ:

  • Masajul  Un masaj poate fi liniştitor pentru cineva cu Asperger, dar nu există date concrete care să arate că poate ameliora simptomele.
  • Yoga  Yoga poate promova relaxarea, te face mai flexibil și îmbunătățește echilibrul. Unii oameni cred că poate ajuta copiii cu Asperger să elibereze tensiunea nervoasă/stresul.
  • Oxigenul hiperbaric  Unii oameni cred că respirarea oxigenului printr-o cameră presurizată poate ajuta la diminuarea  simptomelor. Dar acest tratament nu este aprobat de Food and Drug Administration (FDA) și nu s-a dovedit eficient.
  • Terapia cu animale  Lucrul cu animale, cum ar fi caii/câinii,  este o terapie populară pentru copiii cu tulburări din spectrul autist. Mulți părințăi au observat îmbunatatiri semnificative in zona limbajului și relaționarii, scăderii stresului sau stărilor depresive, argument ce arată că animalele pot avea efecte terapeutice.
  • Terapie prin artă sau muzică Tratamente  creative care includ artă sau muzică sunt uneori folosite împreună cu terapia standard pentru a ajuta la diminuarea  efectelor dezintegrării senzoriale.

Pot dieta și suplimentele ajuta la simptome?

Mulți părinți cred că dietele speciale îmbunătățesc comportamentul și simptomele copiilor cu tulburări din spectrul autist. Nu există multe cercetări care să susțină aceste afirmații și, dacă încercați un nou plan alimentar, lucrați cu un dietetician pentru a vă asigura că copilul dumneavoastră primește o nutriție adecvată.

Două abordări populare includ o dietă fără glunten și o dietă fără cazeină.  Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, în timp ce cazeina se găsește în lactate.

Alte persoane au raportat îmbunătățiri folosind:

  • Melatonina   Acest hormon natural poate îmbunătăți somnul la copiii cu tulburări din spectrul autist.
  • Omega-3  Unele studii foarte mici au arătat că suplimentele de acizi grași omega-3 pot ajuta cu simptome, cum ar fi comportamentul repetitiv, hiperactivitatea și comportamentele sociale. (4)
  • Probiotice  Unii părinți spun că utilizarea probioticelor poate ușura problemele gastrointestinale(refluxul, enterocolita etc)la copiii lor.
  • Vitamina metil B12  Injecțiile cu vitamina metil B12 pot îmbunătăți comportamentele sociale la copiii cu autism, potrivit unui mic studiu pilot.

Tratamentele lui Asperger: Care este rezultatul?

Intervenția precoce pare să fie cheia succesului atunci când vine vorba de tratarea Asperger. Aceasta înseamnă că, cu cât începeți mai devreme o terapie, cu atât efectele vor fi mai putin vizibile si vor afecta calitatea vietii mai putin.

Fiecare copil și adult cu Asperger este diferit. Poate fi necesar să încercați mai multe abordări de tratament înainte de a observa o îmbunătățire.

Se recomandă în general o combinație de diferite terapii, aceasta este adesea amintită ca fiind  cea mai eficientă.

Găsirea unui psiholog clinician specializat în recuperarea și integrarea copiilor din zona neurodiversitații,  care să vă îndrume către diferite opțiuni este o necesitate.  ARTAADHD(www.autismartaaddh.ro ) are o listă de profesioniști pe care îi puteți contacta.

Psiholog Sanda Gligu

www.autsmartaadhd.ro

#neurodiversitate #asperger #aspergertherapy #autismterapii #grupdedezvoltareasperger #grupsocializareasperger#artaadhd

Shopping Cart