TULBURĂRILE DE ÎNVĂȚARE și AUTISMUL

Deseori apare în mintea părintelui cu un copil proaspăt înscris la școală și care nu poate citi, scrie, calcula sau povesti dacă este corect diagnosticul de autism ori dacă da, ce este de făcut când se spuprapun aceste probleme peste diagnosticul lui.
Tulburarea din spectrul autist (TSA) nu este o dizabilitate de învățare însă poate afecta învățarea – total sau în parte, deoarece autismul de regulă afectează abilitățile de limbaj atât de ascultare, cât și de exprimare. În concluzie una din provocările cu cre este asociat adesea autismul sunt tulburările de învățare.

Ce este ,,tulburarea de învățare,,?
Termenul de „ dizabilitate de învățare ” este un termen general care cuprinde o serie de diferite probleme legate de învățare – cel mai adesea cititul, scrisul, înțelegerea textelor, calculatul sau rezolvarea problemelor matematice. Tulburările de învățare sunt determinate de faptul că persoanele diagnosticate cu aceste tulburări nu pot face legături între diferite bucăți de informații primite și au dificultăți în a înțelege și organiza aceste informații pentru a avea imaginea completă. Autismul și dizabilitățile de învățare pot apărea împreună adesea , dar sunt diagnostice distincte. Ele pot fi, de asemenea, exclusive – adică puteți avea autism fără tulburări de învățare cum poți avea tulburări de învățare fără autism.

Care sunt simptomele tulburării spectrului autist?
TSA este o tulburare de neurodezvoltare care afectează modul în care oamenii procesează anumite tipuri de informații.
Principalele simptome sunt: dificultate cu interacțiunile sociale angajarea în comportamente repetitive sau ritualice
obsesii cu anumite subiecte de interes, întârzieri ale limbajului verbal și nonverbal, întârzieri psihice gobale.
Persoanele cu TSA pot împărtăși unele simptome în comun , cum ar fi dificultăți în interacțiunile sociale și comportamente repetitive. Dar, deoarece este o tulburare de spectru, aceste simptome pot varia de la ușoare la severe. Toate persoanele din spectru se manifestă diferit. Unii copii cu autism pot avea întârzieri de limbaj sau întârzieri intelectuale alții nu. Unele persoae cu autism pot avea IQ-uri medii sau peste medie. Unele pot funcționa bine, iar altele pot avea un handicap sever. Fiecare persoană cu utism este unică în manifestarea ei.

CE ESTE O TULBURARE/DIZABILITATE DE ÎVĂȚARE?
Un handicap de învățare este o afecțiune neurologică care interferează cu modul în care cineva învață. Nu are nimic de-a face cu inteligența, motivația sau nivelul de pregătire al părintelui. Este o diferență în modul în care informațiile sunt primite și procesate în creier.

Unele tipuri diferite de dizabilități de învățare care pot fi asociate cu autismul includ:

1. Dislexia este o dizabilitate de învățare bazată pe limbaj. Persoanele cu dislexie pot avea probleme cu recunoașterea literelor și cuvintelor, înțelegerea cuvintelor și ideilor, viteza și fluența lecturii și vocabularul general.

2. Discalculia este o dizabilitate de învățare bazată pe conceperea numerelor. Persoanele cu discalculie se pot lupta cu amintirea secvențelor de numere, folosirea calculelor și a funcțiilor matematice, organizarea numerelor, semnele operaționale, faptele numerice, numărarea și timpul de exprimare.

3. Disgrafia este o dizabilitate de învățare bazată pe scriere. Persoanele cu disgrafie pot avea probleme cu redarea impecabilă a elementului grafic predat(litere, cifre), scriere de mână ilizibilă, copierea de litere și cuvinte, ortografie și transpunerea gândurilor pe hârtie în propozitii si fraze.

4. Tulburările de procesare auditivă sau vizuală provoacă probleme în înțelegerea limbajului care este auzit sau văzut. Cu tulburarea de procesare auditivă , este posibil copilul să aibă dificultăți în a distinge diferențe subtile de sunete și să omita/înlocuiască sunetele în cuvinte. Cu tulburarea de procesare vizuală, poate pierde diferențe subtile de forme, cum ar fi înlocuirea lui m cu n. De asemenea este posibil copilul, datorită acestei tulburări , să inverseze ordinea literelor în cuvânt, să inverseze ordonea numerelor sau să aibă o coordonare slabă mână-ochi.

5. Tulburările de învățare nonverbală (NLD), foarte des asociate cu autismul(TSA), cauzează probleme în distingerea limbajului nonverbal, cum ar fi tonul vocii, expresiile faciale, gesturile și limbajul corpului. De asemenea, pot exista dificultăți în coordonarea motorie și în folosirea memoriei. Copiii cu NLD sunt uneori stângaci și pot lipsiți de conștientizarea limitelor personale.

Cum se suprapun simptomele TSA și Tulburările de învățare(LD)?

TSA și dizabilitățile de învățare împărtășesc câteva caracteristici comune:
a) Ambele sunt condiții care însoțesc persoana pe tot parcursul vieții
b) Nici una nu se vindecă ci se ameliorează
c) Ambele pot avea un impact major asupra vieții unei persoane
d) Diagnosticarea timpurie și intervenția sunt importante în ambele tulburări
e) Problemele de procesare senzorială, instabilitatea emoțională și problemele legate de abilitățile sociale sunt frecvente și în TSA și în toate dizabilitățile de învățare.

Acestea și alte simptome care se suprapun pot face atât TSA, cât și tulburările de învățare (LD) dificil de diagnosticat.
TSA, tulburarea de comunicare socială, ADHD și dizabilitățile receptive de învățare ale limbajului pot include probleme de citire a indicilor non-verbali, inclusiv detectarea sentimentelor altor persoane pe baza expresiilor faciale. O persoană cu oricare dintre aceste condiții poate interpreta ad literam limbajul fără a înțelege jocul de cuvinte, sau metafora, sarcasmul, ghicitorile sau figurile de stil.
TSA și ADHD ambele împărtășesc dificultăți cu funcția executivă, inclusiv organizarea, gestionarea timpului, rezolvarea problemelor și dereglarea emoțională.
TSA, ADHD și tulburările de procesare senzorială includ toate probleme senzoriale. Persoanele cu probleme senzoriale pot căuta sau evita stimularea senzorială.
TSA, dispraxia(problemele de coordonare motrică), disgrafia și tulburările de procesare senzorială pot cauza probleme de abilități motorii, stângăcie, și dificultăți în scrierea de mână.
TSA, dizabilitățile de învățare bazate pe limbaj și dizabilitățile de învățare nonverbale pot face dificilă exprimarea verbală, urmărirea conversațiilor și vorbirea la un ritm și / sau o flexiune adecvată.
Datorită acestor simptome suprapuse, sunt importante atât o evaluare amănunțită, cât și un diagnostic precis. Strategiile de recuperare, tehnicile și metodele de intervențiile diferă în funcție de asocierea uneia sau mai multor condiții. Este posibil ca unele soluții care funcționează bine pentru dizabilități de învățare să nu funcționeze pentru autism și invers de aceea coordonatorul programelor de recuperare trebuie să țină cont de întregul tablou de diagnostice al copilului.
Medicul psihiatru si psihologul clinician sunt cei care pot ajuta la distincția între diferitele afecțiuni și poate să vă recomande programe decvate în functie de cât de severe sunt simptomele fiecărui diagnostic,mai ales pe zonele în care se pot suprapune mai multe diagnostice.
Ca părinte poți cere terapeutului să-ți explice care sunt metodele si tehnicile cu care el lucrează cu copilul tău pe dificultățile de învățare să le poți multiplica și tu mai apoi.
Este important să vorbiți despre aceste dificultăți de învățare cu învățătorul ca mai apoi să încerce să abordeze diferit procesul de educație.

Fragment din carte în lucru:
FERESTRE CĂTRE AUTISM Psih Sanda GLIGU

www.autismartaadhd.ro

#dislexia #discalculia #disgrafia #tulburărideînvățare  #autism #scrisînautism #cititinautism #calculatînautism

Shopping Cart