PRIVEȘTE PĂRȚILE POZITIVE ALE AUTISMULUI!

Autismul este o tulburare gravă care este prezentă în fiecare aspect al vieții persoanei diagnosticate. Cei mai mulți interpretează autismul într-o cheie negativă. De ce atât de mulți oameni văd autismul doar într-o lumină negativă? Este adevărat faptul că multe lucruri sunt provocatoare pentru persoanele din spectru și pentru cei care îi iubesc, dar pentru fiecare dezavantaj al autismului, pare să existe și un avantaj. Este important să privim persoana autistă din abmele perspective să o putem înțelege și valoriza. Perspectiva pozitivă poate ajuta la înțelegerea și valorizarea corectă.
Persoanele cu autism au trăsături pozitive unice si acestea se regăsesc foarte rar sau sunt chiar inexistente în rândul oamenilor neurotipici. Este important să rețineți că aceste trăsături pozitive nu sunt cele unice, geniale sau savante cu talente sau abilități speciale; mai degrabă, acestea sunt prezente la aproape fiecare persoană cu autism.
Dacă v-ați săturat să auziți despre problemele asociate cu autismul numai lucruri care vă dor, atunci, încercați să fixați această listă undeva la vedere în casa dvs. poate pe ușa de la intrare, poate pe oglindă, poate pe frigider sau să o împărtășiți cu prietenii, familia, personalul școlii sau comunitatea dvs.
Această perspectivă este o modalitate excelentă de a-i ajuta pe ceilalți să recunoască faptul că nu fiecare aspect al autismului este un „simptom”. Atunci când încercăm să-i ,,normalizăm,, pe copii cu autism am putea să ne gândim și la aspectele noastre ,,anormale,, și care sunt normale la o persoană cu autism.

10  PESPECTIVE POZITIVE ALE PERSOANELOR CU AUTISM :

1. SUNT E SINCER SAU MINT FOARTE RAR
Cu toții pretindem că prețuim adevărul, dar aproape toți spunem mici minciuni albe. Mai semnificativ, mulți oameni neurotipici ascund în mod activ adevăruri importante de oamenii din jurul lor.
Cu toate acestea, persoanele din spectrul autismului spun adevărul – fie că este pozitiv sau negativ. Asta înseamnă că o persoană cu autism își va reflecta cu exactitate sentimentele și va răspunde cu sinceritate completă atunci când i se va cere părerea. Dacă o persoană cu autism spune că arăți grozav, poți fi destul de sigur că este adevărat!

2. TRĂIESC CLIPA
Cât de des oamenii obișnuiți nu reușesc să observe ce se află în fața ochilor lor pentru că sunt distrăși de indicii sociale sau de indicii aleatorii? Persoanele din spectrul autismului se ocupă cu adevărat de aportul senzorial care îi înconjoară.
Unii văd frumusețea pe care alții o ignoră, deși trec pe lângă ea în fiecare zi. Mulți și-au atins idealul de mindfulness, chiar dacă nu au instrumentele pentru a comunica starea sufletească altora.

3 RAREORI JUDECĂ PE ALȚII
Cine e mai gras? Mai bogat? Mai inteligent? Mai drăguț? Persoana respectivă are o diplomă de la facultatea potrivită sau aparține bisericii potrivite?
Pentru persoanele din spectrul autist, aceste distincții au o importanță mult mai mică decât pentru colegii lor neurotipici. De fapt, oamenii din spectru văd adesea prin astfel de aparențe motive pentru a descoperi persoana reală.
Persoanele cu autism rareori judecă alte persoane cu dizabilități. În timp ce un coleg obișnuit s-ar putea îndepărta de un coleg de clasă cu sindrom Down sau cu dizabilități fizice, persoanele cu autism sunt mai susceptibile să accepte diferențele.

4. SUNT PASIONATE
Mulți oameni din spectru sunt cu adevărat pasionați de lucrurile, ideile și oamenii din viața lor. Își petrec timpul, energia și imaginația necesare pentru a-și stăpâni cu adevărat zona de interes și rămân cu ea chiar și atunci când este dificil, frustrant sau „ neîncrezător ”. Despre câți oameni „tipici” se poate spune același lucru?

5. NU AU AȘTEPTĂRI SOCIALE
Dacă ați cumpărat vreodată o mașină, ați jucat un joc sau v-ați alăturat unui club pentru a vă potrivi, știți cât de greu poate fi să fiți fidel cu voi înșivă. Pentru persoanele cu autism, așteptările sociale pot fi sincer lipsite de importanță.
Cui îi pasă dacă cineva pe care nu l-ai întâlnit niciodată își dă ochii peste cap când menționezi interesul tău pentru filmele de desene animate chiar și atunci când ești mare? Ceea ce contează este plăcerea adevărată, interesele comune, bunătatea și dorința de a petrece timp împreună – să nu ținem pasul sau încercăm să fim cât mai asemănători cu dânșii este o obișnuință obositoare si frustrantă adesea pentru noi,cei neurotipici. Asta ne poate face mai nefericiti decât persoanele cu autism.

6. AU O MEMORIE BUNĂ A DETALIILOR
Cât de des uită persoanele obișnuite de instrucțiuni sau nu reușesc să ia notă de culori, nume și alte detalii? Oamenii din spectrul autismului sunt adesea mult mai atenți la detalii. În multe cazuri, au o memorie mult mai bună decât colegii lor tipici pentru tot felul de detalii critice.
De fapt, un număr surprinzător de mare de oameni din spectru are amintiri fotografice, ton perfect și / sau o memorie aproape perfectă pentru cântece, poezii și povești. Această abilitate poate fi un avantaj imens în situații care variază de la găsirea direcției până la scrierea unui istoric familial.

7. SUNT MAI PUȚIN MATERIALISTE
Desigur, acest lucru nu este universal adevărat – dar, în general, persoanele cu autism sunt mult mai puțin preocupate de prestigiu și statut decât colegii lor neurotipici(să fiu primul din clasă, să iau nota eca mai mare, să se uite cineva la haina mea nouă, să mă respecte doar pe mine etc)
Drept urmare, ei își fac mai puține griji cu privire la nume de marcă, restaurante de ultimă generație și alte elemente externe scumpe, dar neimportante, decât fac majoritatea oamenilor.

8. NU SUNT CAPABILI DE JOCURI ALE MINȚII
„Arăt gras în această ținută? Spune-mi adevărul – nu o să mă enervez!” ;
– Știu că ți-am spus că nu mă deranjează dacă ai ieși, dar de ce m-ai crezut?

Puțini oameni cu autism joacă astfel de jocuri – și ei presupun că nici tu nu o vei face. Este o schimbare răcoritoare și minunată față de balansul emoțional care prevede prea multe relații tipice.
Desigur, unul din motivele acestei lipse de subterfugii este realitatea că persoanele autiste consideră că jocurile gândurilor in cap sunt descumpănitoare. De ce ar pune cineva o întrebare dacă nu vrea un răspuns?

9. AU MAI PUȚINE GÂNDURI ASCUNSE
De cele mai multe ori, dacă o persoană din spectrul autist îți spune ce vrea, îți spune ce vrea. Nu este nevoie să faceți balet și să ghiciți ce vrea, să separați nuanțe din mai multe spuse. Ei spun lucrurilor pe nume pur si simplu si asta
se poate datora, parțial, faptului că mulți oameni autiști nu știu sau sunt nedumeriți de alegerea altora de a-și ascunde intențiile reale.

10. DESCHID UȘOR UȘI PENTRU CEI NEUROTIPICI
Pentru unii neurotipici, a avea o persoană autistă în viața lor a avut un impact pozitiv profund asupra percepțiilor, credințelor și așteptărilor lor. A fi părintele sau fratele cuiva din spectrul autismului te poate elibera de o viață de „ar trebui” – și îți poate oferi o nouă lume a lui „este”.

Depinde de noi cum ne privim copii cu autism, din ce perspectivă: negativă sau pozitivă dar să nu uităm că noi, cei de lângă o astfel de persoană putem să influențăm și felul în care îi percep ceilalți. Să nu-i condamnăm când ii privesc diferit ci să le arătăm lucrurile pozitive care ii diferențiază de noi și atunci perspectiva integrării poate face un pas în plus.
Să învățăm de la cei cu autism să nu-i condamnăm pe oameni că nu ne înțeleg ci să-i ajutăm să ne înțeleagă!

Fragment din carte în lucru:

FERESTRE CĂTRE AUTISM     Psih Sanda GLIGU

#autism #părțibuneautism #diferitautism #pozitivautism #psihilogautism #gandeștecaunautist #socialautism

Shopping Cart