Puncte forte ale autismului

Autismul este adesea definit și descris în termeni de deficite, probleme și disfuncții.  Acest lucru se întâmplă nu doar pentru a eticheta ci și pentru a determina ce tip de suport i se potrivește persoanei respective diagnosticată cu autism. Îtotdeauna aceste termene vorbesc despre ceea ce o persoană cu autism nu poate face sau, nu face la fel de bine ca și semenii săi. Acest lucru poate deveni demoralizant pentru persoana respectivă cât și pentru aparținătorii acestuia(familia). Îmbunătățirile pot fi dificil de observat și câștigurile sunt de regulă pe termene de timp lungi iar ele fiind mici par nesemnificative și evident că nu sunt punctate pozitiv. Vorbind permanent doar despre deficite asta poate afecta și stima de sine și starea de bine a unei persoane cu autism și a persoanelor din prejma sa. Cred că regândirea termenilor în care abordăm autismul va schimba și perceptia globală iar asta nu se poate face dacă nu privim anumite părți ale autismului ca pe un bun, ca pe un dat pe care alți oameni tipici nu-l au și, dacă reușim să vedem persoana din aceste unghiuri ea poate fi doar diferită de noi si asimilată ca atare.

PUNCTE FORTE AUTISM:

1. Atenție la detalii – există o calitate superioară atât în amănunte, cât și acuratețea centrată în jurul detaliilor specifice pe care noi, cei tipici, în cele mai multe cazuri nu le vom observa.  Acest lucru poate fi un plus real în locuri de muncă care necesită această abilitate, cum ar fi controlul calității de exemplu.

2. Focusare intensă pe zone de interes  – nivelul de concentrare poate fi foarte ridicat pe zone de inters profund, fără a mai ține cont de alți factori ceea ce poate în anumite condiții să fie un mare plus. 

3. Abilități de observare  – există o ascultare, învățare, abordare a învățării. De exemplu un copil cu autism va observa de mai multe ori o activitate înainte de a participa la ea comparativ cu colegii lui tipici, dar atunci când se alătură, poate face sarcina foarte bine.

4. Memoria/memoria vizuală – memoria pe termen lung este excelentă, cu reamintire superioară. Putem fi uimiti de acuratețea cu care un autist va povesti despre lucruri intâmplate cu mult timp în urmă mai ales dacă sunt din zona lui de interes.

5. Aptitudinile vizuale – tind să fie studenții vizuali ideali și mai ales la concentrarea pe detalii. 

6. Expertiza – pot avea cunoștințe aprofundate pe un subiect, o zonă, o abilitate

7. Abordare metodică – procesele de gândire sunt analitice; poate localiza modele și repetări. Știința, matematica și muzica sunt arii care au asemenea tipare tipare în ele. Organizarea și clasificarea utilizează aceste abilități si vom putea observa copii cu autism transformând numeric o situație.

8. Abordări noi – procese de gândire unice și soluții inovatoare. Pot avea idei, pot face conexiuni care depășesc aria dezvoltării colegilor

9. Creativitatea – o imaginație și o expresie distinctivă a ideilor. 

10. Tenacitate și reziliență – determinare și opinii provocatoare. Pentru ei este mai dificil să-i întrerupi,   odată setați nu se vor opri până când nu vor fi finalizat ce și-au propus iar asta poate fi fructificat cu succes într-un job.

11. Acceptarea diferențelor – mai puțin probabil să îi judece pe alții; să pună la îndoială normele lor de a fi/de a se comporta. Ei iubesc oamenii pentru cine sunt.

12. Integritate – cinstiți și loiali. Ei nu știu să mintă, nu se vor preface, nu vor face lucruri de complezență și asta te va face să știi mereu unde te situezi față de ei, în comparație cu cei mai mulți din semenii noștri cu dezvoltare neurotipică cu care ești adesea nevoit să desfaci țesături complexe pentru a afla unde te situezi real.

Gândirea prin aspectele pozitive ale autismului poate schimba părerea unui potențial prieten, vecin, angajator; poate deschide ușile către noi oportunități; poate face comunitatea mai flexibilă atunci cand vine vorba de incluziune și poate schimba modul în care sprijinim persoanele cu autism acasă, la școală și în comunitate.  Construim împreună un mod diferit de a vedea, trăi, simți și asta va aface lumea mai bună!

Fragment din carte în lucru: Ferestre  către AUTISM   Psh Sanda Gligu

Biografie: Temple Grandin Thinking in Pictures 

Shopping Cart