Ziua Internațională Sindrom DOWN (T21)

Mama copilului născut cu Sindrom Down a avut vise și speranțe ca orice mamă care rămâne însărcinată doar că, atunci când medicul i-a spus că va avea un copil cu Sindromul Down toate aceste vise s-au năruit. După mai multe zile negre, nopti nedormite si întrebări către divinitate: DE CE EU; DE CE MIE? frământările au fost înlocuite cu lupta pentru supraviețuire și incuziune socială. O luptă care nu se va încheia niciodată…

Sindrom Down, sau, acei copii/adulți drăguți,  cu fățuca rotundă si ochi migdalați, apare atunci când există o copie suplimentară a cromozomului 21 în fiecare celulă. Această anomalie cromozomială determină în evoluție probleme de sănătate fizică, întârzieri în dezvoltarea psihică globală; tulburări emoționale si/sau comportamentale. O persoană care suferă de Sindromul Down va avea un oarecare nivel de dizabilitate de învățare. Acest lucru înseamnă că-i va fi mai greu decât majorității oamenilor să înțeleagă și să învețe lucruri noi, are nevoie de înțelegere, adaptare și dăruire suplimentară. Este posibil să aibă probleme de comunicare și să întâmpine dificultăți în realizarea unor sarcini obișnuite precum memorarea(care de regulă este mecanică), cu adaptarea comportamentului sau limbajului, cu respectarea unor reguli/ rutine. Majoritatea copiilor cu Sindromul Down vor merge la școli normale, dar vor avea nevoie de sprijin suplimentar. Cele mai întâlnite probleme de sănătate la persoanele cu Sindromul Down includ afecțiuni cardiace, de coordonare motrică și probleme cu auzul și sau vederea. Multe problemele de sănătate pot fi tratate, dar, din nefericire, aproximativ 5% dintre copii nu vor mai trăi după primul an de viață. Pentru copiii fără probleme grave de sănătate, supraviețuirea este similară cu cea a altor copii, iar majoritatea persoanelor cu sindrom Down trăiesc până la vârsta de 60 de ani sau mai mult.

Persoanele cu Sindromul Down sunt în general persoane vesele, calde, iubitoare, ele pot avea o calitate bună a vieții dacă au sprijin acolo unde nu reușesc să se descurce singure.  Cu sprijin, tot mai mulți oameni cu Sindrom Down au posibilitatea să finalizeze o formă de școlarizare, să obtină locuri de muncă adaptate nevoilor lor, să aibă relații și să trăiască semi-independent la maturitate.

În cazul persanelor cu Sindrom Down, întalnim o constantă: rezultatele incluziunii sociale depind de noi, ca majoritate, o mână întinsă, un zâmbet, un moment de acceptare pur si simplu , acestea îi vor ajuta să meargă mai departe construindu-și destinul.

Dacă n-ai oferit până acum aceste lucruri, începe astăzi și persoanele cu Sindrom DOWN îți vor mulțumi!

Psiholog Sanda Gligu

www.autismartaadhd.ro

#sindromDown #Downday #copiispeciali #copiisindromDown #incluziunesindromDown

Shopping Cart