ANXIETATEA LA COPIII CU AUTISM

Unul dintre cele mai dificile aspecte ale diagnosticării anxietății la persoanele cu autism este realitatea că simptomele obișnuite ale autismului seamănă îndeaproape cu simptomele anxietății. Tremuratul; țipatul/agresivitatea, stressul la schimbarea rutinei; repetitivitatea unei activități sau sunete; insistatul pe o anumita rutină și evitarea interactiunii sociale sunt doar câteva dintre simptome care ar putea fi interpretate ca semne de anxietate dar si parte a simtomatologiei TSA.
În unele cazuri, aceste comportamente pot fi mecanisme de auto-calmare care apar ca un răspuns la anxietate. În alte cazuri, comportamentele nu par să aibă legătură cu anxietatea și ele sunt pur și simplu o parte din simptomele autiste.

O altă problemă este că multe persoane cu autism au dificultăți în a-și comunica starea emoțională resimțită.  Un număr semnificativ de persoane cu autism sunt non-verbale , în timp ce altele au un limbaj verbal redus iar aceste lucruri sunt piedici reale în comunicarea emoțională. Chiar și cei care funcționează verbal și cu o funcționare înaltă pot avea probleme să-și recunoască și să descrie starea emoțională drept „anxioasă”.
De ce Anxietatea este frecventă în autism?
Nimeni nu știe sigur de ce anxietatea este atât de frecventă în autism.

Există două teorii predominante, ambele bazate pe cercetare și concluzii logice trase despre anxietatea în autism:

1. Anxietatea este un simptom comun al autismului, care poate fi cauzat de aceeași combinație de gene și factori de mediu ca și autismul însuși. Deaseenea este clară asocierea anxietății la persoanele cu autism. Există dovezi ale corelații între IQ mai mare și o vârsta mai mare cu o creștere a anxietății sociale în rândul persoanelor cu autism, iar anxietatea de separare este mai scăzută la aceste persoane.

2. Persoanele cu autism se comportă adesea ca și când ar fi anxioase chiar și atunci când se află în setări familiare.

În multe cazuri, acest lucru ar putea sugera că anxietatea este pur și simplu o parte a tulburării din spectrul autismului.
Persoanele cu autism pot suferi anxietate din cauza provocărilor comune cu care se confruntă. Această teorie are sens, dacă luăm în considerare diferitele stresuri cu care se confruntă persoanele cu autism, mai ales când se deplasează la gradiniță/școală; centre de terapii; magazine, locuri de joacă și la diverse interacțiuni sociale.
Deși nu este întotdeauna ușor să recunoști anxietatea în cazul unui copil autism, este important ca părinte, îngrijitor, sau aparținător să știi la ce comportamente să te aștepți
Dacă dorești starea de bine a copilului tău este important să acorzi o atenție deosebită comportamentelor și semnelor care ar putea trăda anxietatea, să poti identifica sursa de stres și dacă este cazul să ceri specialistului să includă în programele de recuperare și tehnici de gestionare a stării anxioase.

Fragment din carte în lucru:
FERESTRE CĂTRE AUTISM
Psih Sanda Gligu
www.autismartaadhd.ro

#anxietateănautism #terapiiautism #semneanxietatecopiiautism #copiispeciali

Shopping Cart